Μήπως ήρθε η ώρα να ενηλικιωθείτε πραγματικά;

Μήπως ήρθε η ώρα να ενηλικιωθείτε πραγματικά;

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Divider

 

Τι μας κάνει αληθινά ενήλικες; Και δεν αναφέρομαι στην εύρεση εργασίας ή στο να μένουμε μόνοι μας. Αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά βήματα, όμως υπάρχουν δεξιότητες πολύ σημαντικότερες που θα καθορίσουν την ανταπόκρισή σας στις ευθύνες και τις απαιτήσεις που έχει η ενηλικίωση και οι ρόλοι που αυτή περιλαμβάνει. Ο τρόπος που χειρίζεστε τη ζωή σας, τον εαυτό σας και τις ανθρώπινες σχέσεις σας αποτελούν την ουσιαστική σας ενηλικίωση. Δείτε ποιες είναι οι 8 προσωπικές δεξιότητες που μπορείτε να μάθετε και να αναπτύξετε μέσω εξάσκησης, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ωριμάσετε συναισθηματικά.

8 προσωπικές δεξιότητες για να ενηλικιωθείτε

  1. Αναγνωρίστε και ελέγξτε τα συναισθήματά σας. Η δεξιότητα να αναγνωρίζετε εκείνο που πραγματικά αισθάνεστε και να μπορείτε να το εκφράσετε σωστά θα σας βοηθήσει να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας όταν νιώθετε συναισθήματα που σας εμποδίζουν να λειτουργήσετε στην καθημερινότητά σας, όπως θυμό και άγχος. Έρευνες συσχετίζουν τις ακραίες αντιδράσεις που τα συναισθήματα αυτά προκαλούν με δυσάρεστες και πιεστικές καταστάσεις, όπως απόλυση, διαζύγιο κ.λπ. και οι άνθρωποι που τις βιώνουν δηλώνουν συχνότερα δυστυχισμένοι. Τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες και του θυμού χρησιμοποιούνται τόσο στην ψυχοθεραπεία, όσο και σε ασκήσεις διαλογισμού και συγκέντρωσης π.χ. στη γιόγκα, στο θέατρο κ.ά. και θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις σκέψεις και τις αντιδράσεις σας.
  2. Αντιμετωπίστε την επιθετικότητα των άλλων και υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Μπορεί εσείς να μάθετε να ελέγχετε τα συναισθημάτά σας και αυτό να σας κάνει πιο ήρεμους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα το κάνουν κι οι άλλοι. Θα πρέπει λοιπόν να μπορείτε να αντιμετωπίζετε τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων, χωρίς να χάνετε τη δική σας ψυχραιμία και χωρίς να δείχνετε ανοχή. Αντιθέτως, θα εκφράζετε τις ανάγκες σας και θα υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. Θα συγκρουστείτε (όχι να καυγαδίσετε χωρίς νόημα) με τους άλλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τους δυσαρεστήσετε. Η ανάπτυξη της δεξιότητας της διεκδικητικής συμπεριφοράς θα σας βοηθήσει να το πετύχετε.
  3. Αναλάβετε την ευθύνη του εαυτού σας. Παραδεχτείτε τα λάθη σας και τις συνέπειες που αυτά έφεραν σε εσάς και τους άλλους. Ομολογήστε τα στον εαυτό σας και στους γύρω σας και ζητήστε συγγνώμη για το δικό σας μερίδιο ευθύνης. Δεν φταίνε μόνον οι άλλοι, ούτε βέβαια και μόνον εσείς για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας. Είναι ανθρώπινο να κάνετε λάθη και δεν πρέπει να τιμωρείτε τον εαυτό σας γι’ αυτά. Η παραδοχή αυτή θα σας βοηθήσει να γίνετε περισσότερο επιεικείς με εσάς και τους γύρω σας.
  4. Να είστε ειλικρινείς. Η ειλικρίνεια ταυτίζεται λανθασμένα με την αλήθεια. Η ειλικρίνεια είναι ένα συναίσθημα που αφορά την ευρύτερη συμπεριφορά μας και την έκφραση του εαυτού μας. Είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που λέτε στους άλλους και εκφράζει εσάς στο παρόν: τι νιώθετε, τι σκεφτόσαστε, πώς ερμηνεύετε αυτό που ζείτε. Μπορεί να αλλάξει αργότερα, χωρίς να σημαίνει ότι λέτε ψέματα ή ότι είσαστε ανειλικρινείς στους άλλους. Η αλήθεια είναι πως δεν θα είναι εύκολο να είστε ειλικρινείς, επειδή αυτό αφορά αφενός την πολύ καλή αναγνώριση όσων σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, αφετέρου το θάρρος να τα εκφράσουμε ακόμα κι αν δεν είναι αρεστά στους άλλους (μην ταυτίζετε την ειλικρίνεια με την αγένεια όμως). Με άλλα λόγια: αφήστε στην άκρη την εικόνα που νομίζετε ότι πρέπει να έχετε ή που θα σας κάνει αρεστούς στους άλλους. Είστε περισσότερα από αυτό.
  5. Αποδεχτείτε το άγχος σας. Είστε ενήλικες. Αυτό σημαίνει ότι έχετε υποχρεώσεις και δύσκολους ρόλους. Θα έχετε λοιπόν απαιτήσεις από τον εαυτό σας, όπως θα έχουν και οι άλλοι από εσάς. Οπότε ξεκινήστε αποδεχόμενοι ότι είναι λογικό να έχετε άγχος. Έπειτα εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να ρισκάρει και να βγαίνει σιγά σιγά από τη ζώνη ασφαλείας του. Μάθετε να διαχειρίζεστε αυτό το άγχος με πρακτικά tips και δοκιμάστε να πετυχαίνετε μικρές νίκες βήμα βήμα. Θα σας δώσει δύνσμη και θάρρος να συνεχίσετε.
  6. Ζητήστε υποστήριξη από τους γύρω σας. Όλα αυτά που περιγράφονται παραπάνω δεν είναι εύκολα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και υπομονή για να τα πετύχετε. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν χρειάζεται να είστε μόνοι, ούτε και θα αποδείξετε ότι είστε δυνατοί με αυτόν τον τρόπο. Ζητήστε από τους γύρω σας υποστήριξη και βοήθεια σε συγκεκριμένες καταστάσεις που σας δυσκολεύουν. Ενηλικίωση θα πει και να διεκδικείς, να ζητάς. Δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο, οι άλλοι δεν χρειάζεται να μαντέψουν αυτά που εσείς χρειάζεστε. Πείτε τα ευθέως κι αν οι άλλοι δεν μπορούν να τα ικανοποιήσουν, είναι επίσης ενήλικες και μπορούν να αρνηθούν.
  7. Οριοθετήστε εσάς και τους γύρω σας. Η ικανότητα να οριοθετείτε τον εαυτό σας είναι σημαντική, αφού μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε τα do & don’t της συμπεριφοράς σας. Η οριοθέτηση από την άλλη των ανθρώπων γύρω σας θα είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να προστατεύετε τον εαυτό σας και να δημιουργείτε ισότιμες και ουσιαστικές σχέσεις. Οι ενήλικες σχέσεις είναι πολύ διαφορετικές από τις παιδικές ή τις εφηβικές: έχουν ίσα δικαιώματα και διέπονται από σεβασμό προς την αξιοπρέπεια και των δύο. Τέρμα τα μούτρα και η επιθυμία να είχε καταλάβει ο άλλος από μόνος του. Βάλτε όρια.
  8. Καθορίστε τις προσωπικές σας αξίες και ζήστε σύμφωνα με αυτές. Στην ενηλικίωση ήρθε η ώρα να αφήσετε πίσω τα πρέπει των γονιών σας και το βάρος των προσδοκιών τους και να αρχίσετε να ζείτε σύμφωνα με τις δικές σας αρχές και αξίες. Είναι σημαντικό να έχετε όραμα για τη ζωή σας, για το ποιοι θέλετε να είσαστε, πώς θέλετε να ζείτε και τι χρειαζόσαστε ώστε να έχετε μια ζωή ποιοτική και ευτυχισμένη. Και αφού καθορίσετε αυτές τις αξίες ξεκινήστε να τις εφαρμόζετε στην καθημερινή σας ζωή, με υπομονή και επιμονή. Η προσπάθεια θα σας δικαιώσει.