Πώς να επιλέξετε ψυχολόγο

Πώς να επιλέξετε ψυχολόγο

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Ψυχική Υγεία
Divider

 

 

Η επιλογή του κατάλληλου ψυχολόγου αποτελεί μια διαδικασία δύσκολη και άγνωστη για τους περισσότερους. Η έλλειψη πληροφόρησης και τα ταμπού που συνοδεύουν την ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να σας οδηγήσουν σε μία επιλογή τυχαία που μπορεί και να μην είναι η κατάλληλη για εσάς. Υπάρχουν όμως μερικά στοιχεία που μπορεί να σας βοηθήσουν στην απόφαση που θα πάρετε.

«Πότε χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;»

Οι πιέσεις της καθημερινής ζωής μπορεί να είναι εξουθενωτικές και να σας εμποδίζουν να ζήσετε μία υγιή και παραγωγική ζωή. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία όταν:

  • Αισθάνεστε μία παρατεταμένη αίσθηση θλίψης και απελπισίας.
  • Δυσκολεύεστε να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Οι πράξεις σας μπορεί να είναι επιβλαβείς για εσάς ή τους γύρω σας.
  • Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βρείτε λύση στα προβλήματα που σας ταλαιπωρούν και βλέπετε αδιέξοδο σε κάθε σας επιλογή.

«Τι κριτήρια να εξετάσω όταν ψάχνω να βρώ ψυχολόγο;»

Ο ψυχολόγος είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος επαγγελματίας με εμπειρία στους τομείς της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στην αξιολόγηση της ψυχικής υγείας, στη διάγνωση και την θεραπεία ψυχικών διαταραχών και στην αλλαγή της συμπεριφοράς. Ο ψυχολόγος που θα επιλέξετε να συνεργαστείτε χρειάζεται να είναι ένας κατάλληλα διαπιστευμένος επαγγελματίας που να μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να εξετάσετε:

  • Αν έχει πτυχίο ψυχολογίας και από ποιο πανεπιστήμιο.
  • Αν διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
  • Αν έχει άλλη μετεκπαίδευση (μεταπτυχιακό, εκπαιδεύσεις, επιμορφώσεις κ.λπ.).
  • Αν έχει εμπειρία ως θεραπευτής και σε ποιους τομείς.
  • Αν έχει επαγγελματική έδρα και που είναι αυτός ο χώρος.
  • Αν έχει την ιδιότητα του ψυχολόγου που είναι νομικά κατοχυρωμένος τίτλος στην Ελλάδα για την άσκηση ψυχοθεραπείας. Άλλοι τίτλοι, όπως σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής, αναλυτής κ.λπ. μπορεί να υποδηλώνουν τη μη ύπαρξη άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
  • Συλλέξτε πληροφορίες για τον ψυχολόγο που επιλέξατε (το internet ή κάποιος πιστοποιημένος φορέας μπορεί να σας δώσουν πλήθος πληροφοριών, αλλά και από φίλους ή γνωστούς που ίσως σας τον πρότειναν).

«Τι να ρωτήσω και τι να περιμένω στην πρώτη συνεδρία;»

Η σχέση που θα αναπτυχθεί με τον ψυχολόγο σας είναι πολύ σημαντική και έχει καθοριστική σημασία στην πορεία της ψυχοθεραπείας. Γι’αυτό θα πρέπει να αισθανθείτε από την πρώτη κιόλας συνεδρία εμπιστοσύνη, άνεση και να πιστέψετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει. Στην πρώτη αυτή συνεδρία είναι ευκαιρία να ρωτήσετε και κάποιες επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να σας είναι χρήσιμες όπως:

  • Τις σπουδές και την εμπειρία που διαθέτει.
  • Την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί και πώς αυτή θα σας βοηθήσει.
  • Την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου και του επαγγελματικού κώδικα δεοντολογίας.
  • Τη συνεργασία του με ψυχίατρο εφόσον χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.
  • Την αμοιβή του.
  • Τον χρόνο που θα χρειαστεί (αν μπορεί να υπολογιστεί), ώστε η θεραπεία να είναι αποτελεσματική.

«Πώς θα καταλάβω αν η ψυχοθεραπεία έχει αποτέλεσμα;»

Στις πρώτες συνεδρίες θα πρέπει να καθορίσετε με τη βοήθεια του ψυχολόγου σας σαφείς και ξεκάθαρους ψυχοθεραπευτικούς στόχους. Να θυμάστε όμως ότι σε κάθε στόχο χρειάζεται διαφορετικός χρόνος για να τον πετύχετε και ίσως για κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι θα πρέπει να διαθέσετε πολλή υπομονή και προσπάθεια. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καταλάβετε αν η ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική είναι να παρακολουθήσετε την πρόοδο που θα υπάρχει και τα συναισθήματα που σας δημιουργούνται. Όσο περνάει ο καιρός θα πρέπει να αναπτύσεται η ψυχοθεραπευτική σχέση και να αισθάνεστε οικειότητα και εμπιστοσύνη. Συχνά θα φεύγετε από τις συνεδρίες με ένα αίσθημα ανακούφισης και θα πιστεύετε πιο έντονα ότι μπορείτε να τα καταφέρετε να βρείτε λύσεις. Αν, αντίθετα, εξακολουθείτε να νιώθετε αμηχανία και έλλειψη εμπιστοσύνης ή αν δεν νιώθετε άνετα όταν εκφράζετε πιο προσωπικά βιώματα θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τον ψυχολόγο σας και αν συνεχιστεί αυτό το συναίσθημα να διακόψετε την ψυχοθεραπεία. Μην ξεχνάτε πως ο ψυχολόγος δεν είναι κάποιος φίλος σας που ήρθατε να συζητήσετε όσα σας απασχολούν, αλλά ένας ειδικός θεραπευτής που με τις επιστημονικές γνώσεις του και την εκπαίδευσή του θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτά που σας δυσκολεύουν.

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί έναν επιστημονικό και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Σύμφωνα με έρευνες το 50% των ανθρώπων που απευθύνονται σε έναν ψυχολόγο βελτιώνονται αισθητά μετά από οκτώ συνεδρίες και το 75% μετά από ένα εξάμηνο. Γι’αυτό και είναι σημαντικό να επιλέξετε από την αρχή τον κατάλληλο θεραπευτή.

Photo via Psychotherapy New York