Πότε να σταματήσετε την ψυχοθεραπεία

Πότε να σταματήσετε την ψυχοθεραπεία

Κατηγορία Άρθρου

Ψυχική Υγεία
Divider

Μήπως ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στον θεραπευτή σας; Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσετε την ψυχοθεραπεία που κάνετε; Στην πραγματικότητα, αποτελεί μια δύσκολη απόφαση, αφού πρόκειται για το τέλος μιας σχέσης που μπορεί να υπήρξε πολύ σημαντική για εσάς. Εάν λοιπόν δυσκολεύεστε, σκεφτείτε ποιοι λόγοι υπάρχουν για να σταματήσετε τη διαδικασία και προσπαθήστε να το δεχτείτε ως μια φυσική συνέχεια και όχι ως κάτι που θα πρέπει να αποφύγετε.

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσετε

  • Η ψυχοθεραπεία σας είχε αποτέλεσμα. Οι στόχοι που θέσατε με τον ψυχολόγο σας πραγματοποιήθηκαν και πετύχατε όσα θέλατε από τη διαδικασία. Μπορεί να αισθάνεστε άσχημα ή αμήχανα να το συζητήσετε ή να φοβάστε ότι ο θεραπευτής σας θα παρεξηγηθεί, μπορεί επίσης να πιστεύετε ότι είναι μόνο δική του απόφαση να σας πει πότε θα σταματήσετε. Στην πραγματικότητα η ευθύνη για μια τέτοια απόφαση είναι κοινή και μπορείτε να τη συζητήσετε όποτε νιώσετε την ανάγκη. Και αλήθεια, αν εμείς οι ψυχολόγοι παρεξηγηθούμε ή ενοχληθούμε, θα πρέπει να το συζητήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε με τον δικό μας θεραπευτή!
  • Η θεραπεία δεν δουλεύει. Ένας σημαντικός λόγος για να σταματήσετε την ψυχοθεραπεία είναι επειδή μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα. Οι στόχοι που θέσατε δεν έχουν πραγματοποιηθεί ή νιώθετε ότι δεν παίρνετε όλα όσα είχατε φανταστεί. Πιθανώς ο ψυχολόγος που επιλέξατε να μην είναι ο κατάλληλος για εσάς. Η επιλογή θεραπευτή είναι μια δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται χρόνο και σωστή πληροφόρηση. Πολλές έρευνες έχουν δείξει την επίδραση που ασκεί η θεραπευτική σχέση στην επιτυχία της διαδικασίας. Απ’την άλλη, να θυμάστε ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα και η ψυχολογική πίεση συχνά είναι μέρος της διαδικασίας. Μην αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητά της από αυτά, αλλά από τους στόχους που δεν ολοκληρώθηκαν.
  • Νιώθετε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε μόνοι σας μελλοντικά προβλήματα και έχετε μάθει τον τρόπο να αναπτύσσετε τον εαυτό σας. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια διαδικασία που θα σας βοηθήσει να μάθετε να αντιμετωπίζετε μόνοι σας δυσκολίες. Θα σας μάθει ακόμα τον τρόπο να δουλεύετε με τον εαυτό σας, να μπορείτε να αναπτύξετε δεξιότητες και να στηρίζετε τις επιλογές σας, να διεκδικείτε κ.ά. Εφόσον νιώθετε ότι το έχετε κατακτήσει αυτό, κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να απαντήσετε με βεβαιότητα κι όχι ο θεραπευτής σας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε την ψυχοθεραπεία. Τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή της ζωής σας. Να θυμάστε βέβαια ότι η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να εξαφανίσει τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής, αλλά σας βοηθάει να μάθετε πώς να τις διαχειρίζεστε.
  • Παραβιάζονται οι κανόνες δεοντολογίας. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές για εμάς τους ψυχολόγους, που αν τις περάσουμε δεν βοηθάμε, αλλά βλάπτουμε τους πελάτες μας. Αν λοιπόν δεν τηρείται η εχεμύθεια, νιώθετε ότι δεν σας σέβεται ή σας υποτιμά ο ψυχολόγος σας ή υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση, ακόμα και με υπονοούμενα, τότε υπάρχει αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και θα πρέπει να σταματάτε άμεσα την ψυχοθεραπεία και να κάνετε καταγγελία για αυτή τη συμπεριφορά.

Τι να κάνετε αν αποφασίσετε να σταματήσετε

  1. Συζητήστε τα συναισθήματά σας με το θεραπευτή σας. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να κουβεντιάσετε μια τέτοια απόφαση, όμως ο ψυχολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε σωστά το τέλος της θεραπείας. Η ύπαρξη μιας δυνατής θεραπευτικής σχέσης μπορεί να σας βοηθήσει και στην ολοκλήρωσή της.
  2. Αξιολογήστε ρεαλιστικά τις αντιδράσεις του θεραπευτή σας. Αποφύγετε τα βιαστικά συμπεράσματα που μπορεί να προέρχονται από το δικό σας φόβο ή και από ενοχές ότι μπορεί να θυμώσει, στεναχωρηθεί ή απογοητευτεί μαζί σας. Ένας ψυχοθεραπευτής πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί την ολοκλήρωση της ψυχοθεραπείας και θα είναι περήφανος να σας δει να τα καταφέρνετε μόνοι σας.
  3. Ακούστε τι έχει να σας πει. Μπορεί να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε με τον ψυχολόγο σας για το αν πρέπει να σταματήσετε ή όχι την ψυχοθεραπεία. Αν δε συμφωνεί, ακούστε τους λόγους που πιστεύει ότι θα έπρεπε να συνεχίσετε και αξιολογήστε αν όντως η απόφασή σας είναι ώριμη ή βιαστική. Έτσι κι αλλιώς, η απόφαση είναι δική σας κι ακόμα κι αν κάνετε λάθος μπορείτε να συνεχίσετε αργότερα την ψυχοθεραπεία με τον ίδιο ή άλλον ειδικό.
  4. Δοκιμάστε μια άλλη προσέγγιση. Σκεφτείτε μήπως χρειάζεστε μια διαφορετική οπτική. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μοντέλα ψυχοθεραπείας και ίσως μια αλλαγή να σας βοηθούσε να ανακαλύψετε καινούργιες πλευρές του εαυτού σας. Συζητήστε το μαζί του και μπορεί να σας προτείνει κι ο ίδιος κάποιον συνάδερφο.

Photo via DrSarahYarry