Πώς να ενθαρρύνετε τις φιλίες του παιδιού σας στο νηπιαγωγείο

Πώς να ενθαρρύνετε τις φιλίες του παιδιού σας στο νηπιαγωγείο

Κατηγορία Άρθρου

Οικογένεια και παιδί
Divider

 

Της Χρύσας Γουλή-Σταμόγιαννου, Νηπιαγωγού M.Ed., Διδάκτωρ Τ.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Τα περισσότερα τα παιδιά των πόλεων ζουν σε διαμερίσματα. Ο περιορισμένος χώρος περιορίζει και την έκφραση των παιδιών, που πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους. Η παιδική χαρά, για παράδειγμα, αποτελεί έναν καλό τρόπο εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης του παιδιού σας, αλλά και μια καλή ευκαιρία για εσάς τους γονείς να γνωριστείτε με άλλους γονείς και να ανταλλάξετε απόψεις και εμπειρίες. Όμως, οι καθημερινοί εργασιακοί ρυθμοί κάνουν ακόμα δυσκολότερο να πηγαίνετε όσο συχνά θα το επιθυμούσατε, ιδιαίτερα όταν ο καιρός δεν είναι καλός.

Τώρα που το παιδί σας πάει στο νηπιαγωγείο, θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει περισσότερους φίλους. Από αυτή την ηλικία οι φιλίες αρχίζουν να αποκτούν αξία, νόημα και σημαντική θέση στη ζωή των παιδιών. Θα παρατηρήσετε λοιπόν ότι το παιδί σας θα αρχίζει να τις αποζητά και να τις επιδιώκει.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τις φιλίες των παιδιών σας

  • Προσκαλέστε ένα απόγευμα κάποια από τα παιδιά της τάξης, που το παιδί σας είναι πιο κοντά μαζί τους. Δεν είναι ανάγκη να είναι γενέθλια ή κάποια γιορτή, αλλά μια αυθόρμητη πρόσκληση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από εσάς τους γονείς.
  • Γνωριστείτε με κάποιους γονείς την ώρα που σχολάνε τα παιδιά σας και συζητήστε την πιθανότητα να φέρουν το παιδί τους στο σπίτι σας για να παίξει με το δικό σας.
  • Παρατηρείστε τον τρόπο που παίζουν τα παιδιά. Να έχετε σπίτι σας υλικά όπως η πλαστελίνη, τα χαρτιά και οι μπογιές, προκειμένου τα παιδιά σας να μπορούν να απασχοληθούν αρκετή ώρα και να δημιουργήσουν μαζί με τους φίλους τους.
  • Διαβάστε τους μια ιστορία, δείτε μαζί τους μια σειρά κινουμένων σχεδίων ή ένα ντοκιμαντέρ (για παράδειγμα, τα παιδιά ενδιαφέρονται πολύ για τα ζώα). Και ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, με τη δική σας πάντα επίβλεψη, είναι σίγουρο ότι θα τα ευχαριστούσε και θα τα έφερνε πιο κοντά.
  • Κάποια άλλη στιγμή τολμήστε και εσείς να αφήσετε το παιδί σας σε έναν γονέα με τον οποίο έχετε γνωριστεί καλύτερα και εμπιστεύεστε.

Σιγά-σιγά το παιδί σας, με τη σημαντική δική σας προσπάθεια, θα ξεδιπλώνει τον κόσμο του και θα τον μοιράζεται. Να σκέφτεστε πάντα ότι ενθαρρύνοντας τις φιλίες του παιδιού σας, θα έχετε τη δυνατότητα να ανταλλάξετε απόψεις με άλλους γονείς πάνω σε θέματα που αφορούν τα παιδιά σας, να μοιράσετε τις ανησυχίες σας και τους προβληματισμούς σας και παράλληλα να ανακαλύψετε μαζί με το παιδί σας το αληθινό νόημα της φιλίας.