Πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος των παιδιών

Πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος των παιδιών

Κατηγορία Άρθρου

Οικογένεια και παιδί
Divider

 

Της Χρύσας Γουλή-Σταμόγιαννου, Νηπιαγωγού M.Ed., Διδάκτωρ Τ.Ε.Α.Π.Η. Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Τηλεόραση, υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια. Υπάρχουν στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, λιγότερο ίσως για μας τους μεγάλους, περισσότερο για τα παιδιά μας. Γιατί αυτή είναι η εποχή τους, η εποχή της τεχνολογίας, της γρήγορης εξέλιξης.

Αν και οι έρευνες εντοπίζουν αρνητικά αποτελέσματα από τη χρήση της και πιο πολύ για τα μικρά παιδιά, δεν είναι τόσο δύσκολο να αξιοποιηθεί παραγωγικά, δημιουργικά. Βέβαια τα παιδιά των 5-6 ετών είναι περισσότερο ευάλωτα απέναντι σε αυτό που βλέπουν και ακούν, το οποίο εξηγούν σύμφωνα με την αντιληπτική ικανότητα της ηλικίας τους και όχι μόνον. Διότι εδώ ακριβώς, οι γονείς έχουν το δικό τους ρόλο. Μέσα στην κούραση της ημέρας, στη ρουτίνα των προβλημάτων και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, λίγος ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας είναι ό,τι εποικοδομητικότερο μπορούμε να κάνουμε ως γονείς.

  • Να αναρωτηθούμε γιατί ο αγαπημένος τους ήρωας στην τηλεόραση είναι τόσο αγαπημένος και να το συζητήσουμε μαζί τους.
  • Να διαβάσουμε ένα βιβλίο, ίσως και από μία ιστορία που μπορεί να έδειξε η τηλεόραση.
  • Να φτιάξουμε κάτι μαζί. Με απλά υλικά, πλαστελίνη, χαρτιά, κόλλες, χρώματα, οι κατασκευές γίνονται μια ευχάριστη ενασχόληση για μικρούς και μεγάλους.
  • Να παίξουμε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, για παράδειγμα με οικολογικό ενδιαφέρον ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Με τις δραστηριότητες αυτές η τεχνολογία αντιμετωπίζεται διαφορετικά και η μάθηση είναι ευχάριστη, πιο εύκολη. Άλλωστε στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά λογισμικά που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν βρούμε τα θετικά σημεία μαζί με τα παιδιά μας, μελλοντικά θα έχουν τη δύναμη να αποφύγουν παγίδες που ίσως κρύβονται στον ονειρικό, αρκετές φορές, τεχνολογικό κόσμο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να σκύψουμε σε αυτά που λένε τα παιδιά με το δικό τους τρόπο, ακόμα και με το πείσμα τους, το θυμό τους, το κλάμα τους, το γέλιο τους, τον ενθουσιασμό τους. Θα καταλάβουμε καλύτερα και τον εαυτό μας αλλά και τα παιδιά θα αισθανθούν ασφάλεια, θα μάθουν πώς να πατάνε γερά στα πόδια τους. Επίσης θα εκπλαγούμε ευχάριστα από το πόσα όμορφα πράγματα μπορούν να μοιραστούν μαζί μας, να μοιραστούμε μαζί τους, από το πόσα πράγματα μπορούν να κατανοήσουν αλλά και να κρίνουν.

Τα παιδιά είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της πληροφορίας και της γνώσης στον κόσμο της διαφήμισης, του διαδικτύου, του twitter, των βιντεοπαιχνιδιών, μέσα σε μία επικοινωνιακή σχέση, που να αποδέχεται μαζί και να προβληματίζεται για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Αξίζει να το προσπαθήσουμε.