6 συμπεριφορές που "χτίζουν" μια υγιή σχέση

6 συμπεριφορές που "χτίζουν" μια υγιή σχέση

Κατηγορία Άρθρου

Σχέσεις
Divider

 

Είναι η σχέση σας υγιής; Καλύπτει τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας; Είτε ζείτε έναν ρομαντικό έρωτα ή είτε βρίσκεστε σε μια μακρόχρονη σχέση τα παραπάνω ερωτήματα είναι πολύ συχνά. Η συντροφικότητα είναι υποκειμενική και οι σχέσεις πολύπλοκες και συσχετίζονται με πολλούς ατομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς εμφανίζονται σε υγιείς, σταθερές και επιτυχημένες σχέσεις. Διαβάστε τα και σκεφτείτε αν υπάρχουν ήδη στη σχέση σας η ή πώς θα μπορούσατε να τα εφαρμόσετε, ώστε να νιώσετε ικανοποίηση και ευτυχία με το σύντροφό σας.

6 συμπεριφορές που «χτίζουν» μια υγιή σχέση

  1. Αντιγράφετε συνήθειες, ενδιαφέροντα ακόμα και ιδιοτροπίες του συντρόφου σας. Πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει στη σχέση σας ή σε φιλικά ζευγάρια ο ένας να αποκτά συνήθειες, χόμπυ ή ιδιαίτερες προτιμήσεις του άλλου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και στόχους ή όνειρα. Όλα αυτά είναι μέρος της ενσωμάτωσης των δύο συντρόφων μέσα στη σχέση και υποδηλώνουν εγγύτητα, αγάπη και πρόθεση σταθεροποίησης μιας σχέσης ακμάζουσας.
  2. Πιστεύετε στις δυνατότητες του συντρόφου σας και τον στηρίζετε να τις αναπτύξει. Η ενεργός στήριξη της προσωπικής ανάπτυξης του συντρόφου σας είναι άλλο ένα δείγμα μιας υγιούς σχέσης. Δεν αρκεί να μη φέρετε εμπόδια σε όσα καινούργια προσπάθεια κάνει ο σύντροφός σας, αλλά και να τον στηρίξετε ενεργά. Να τον ενθαρρύνετε για όσα προσπαθεί και να τον επιβραβεύετε όταν τα καταφέρνει.
  3. Μοιράζεστε τα συναισθήματά σας. Η ουσιαστική επικοινωνία είναι ένα από τα σημαντικότερα σημάδια μιας σχέσης που προσφέρει ολοκλήρωση και ικανοποίηση. Δεν αρκεί όμως μόνο να «μιλάτε», αλλά και να εκφράζεστε συναισθηματικά, να περιγράφετε όσα αισθάνεστε. Σημαντική επίδραση έχει η αποκάλυψη των συναισθημάτων σας όχι μόνο σε ό,τι αφορά το σύντροφό σας, αλλά και συναισθήματα που βιώνετε σε σχέση με τρίτα πρόσωπα, όπως φίλους, συγγενείς, συναδέρφους κ.λπ. ή καταστάσεις, όπως εργασία, δραστηριότητες, εμπειρίες του παρελθόντος κ.λπ.
  4. Αγγίζεστε συχνά, ακόμα και χωρίς να υπάρχει πρόθεση για σεξουαλική επαφή. Η σωματική επαφή δεν είναι απαραίτητο να περιορίζεται μόνο στη σεξουαλική σας ζωή. Τα αγγίγματα οικειότητας και στοργής επιδρούν ενισχυτικά σε μια σχέση. Έρευνες δείχνουν ότι οι σύντροφοι που αγκαλιάζονται, φιλιούνται συχνά στα χείλη, στο μέτωπο ή στα μάγουλα, που κάνουν μασάζ ο ένας στον άλλο κ.λπ. είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους και ξεπερνούν πιο γρήγορα τις συγκρούσεις.
  5. Δεν γοητεύεστε από άλλους. Μοιάζει σαν ένα αυτόματο σύστημα άμυνας που βοηθά να κρατηθείτε προσεκτικοί και να αποφύγετε όσους θα μπορούσαν να σας έλξουν, προκειμένου να μείνετε προσηλωμένοι στο σύντροφό σας.
  6. Ξεχωρίζετε τη θετική πλευρά της δέσμευσης. Μελέτη έδειξε πως όσοι αντιλαμβάνονται στη θετική πλευρά της δέσμευσης στοιχεία όπως η χαρά, η απόλαυση, η ασφάλεια κ.ά., αλλά και δεν ενοχλούνται από τα αρνητικά στοιχεία αυτής, όπως ο περιορισμός, οι υποχρεώσεις κ.ά. τείνουν να δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι και ολοκληρωμένοι με το σύντροφό τους. Η ρομαντική δέσμευση στη σχέση σας είναι άλλο ένα σημαντικό στοιχείο μιας υγιούς σχέσης, που αναδεικνύει τα ποιοτικά θετικά στοιχεία της δέσμευσης.