Τα 9 λάθη που κάνετε στη σχέση σας

Τα 9 λάθη που κάνετε στη σχέση σας

Κατηγορία Άρθρου

Σχέσεις
Divider

 

Τα προβλήματα που έχετε στη σχέση σας μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε απελπισμένοι και ανεπαρκείς. Μπορεί πάλι να νιώθετε απογοητευμένοι, αφού αποτελούν εμπόδιο προκειμένου να νιώσετε ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι. Σίγουρα η ευτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τη σχέση με το σύντροφό σας. Μπορεί όμως να σας προσφέρει ηρεμία και να αποτελέσει τη βάση μιας υγιούς και επιτυχημένης ζωής. Τι μπορείτε εσείς να κάνετε γι’αυτό; Προσπαθήστε να διορθώσετε 9 από τα πιο συνηθισμένα λάθη σε μια σχέση. Δείτε ποια:

  1. Θεωρείτε τη σχέση σας δεδομένη. Με το πέρασμα του χρόνου η παρουσία του συντρόφου σας μπορεί να μοιάζει δεδομένη. Αναλογιστείτε όμως πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς τον άλλον και τι επιπτώσεις θα είχε η απουσία του στο συναισθηματικό και πρακτικό μέρος της καθημερινότητας που ζείτε. Δείξτε του την αγάπη σας και προσφέρετε ξανά προσοχή και εκτίμηση στο σύντροφό σας.
  2. Μειώνετε το σύντροφό σας. Μπορεί να γίνεται στα λόγια ή μόνο μέσα στο μυαλό σας. Από τη στιγμή όμως που θα πάψετε να τον εκτιμάτε και να τον θαυμάζετε θα χαθεί και ο ερωτισμός από τη σχέση σας. Αφήστε για λίγο τα προβλήματα στην άκρη και θυμηθείτε τι εκτιμήσατε στον άνθρωπό σας. Εκτιμήστε όσα σας προσφέρει και αλλάξτε την αρνητική εικόνα που έχετε για εκείνον.
  3. Χάνετε την εμπιστοσύνη του. Προσπαθήστε να κρατήσετε μέσα στα όρια της σχέσης σας προβλήματα και ανεπάρκειες και των δυο σας. Θα ήταν εξευτελιστικό για το σύντροφό σας και θα χάνατε την εμπιστοσύνη του, αν ένα πρόβλημα της σχέσης γινόταν κοινό μυστικό στο φιλικό σας περιβάλλον ή αν τρίτοι παρενέβαιναν συνέχεια στη ζωή σας. Σκεφτείτε καλά με πόσους μοιράζεστε και τι, αφού ο στόχος σας δεν είναι να εκτεθείτε και να χάσετε την εμπιστοσύνη του εφόσον το μάθει, αλλά να εκφραστείτε.
  4. Κατηγορείτε το σύντροφό σας. Ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας δεν μπορεί να είναι μόνο αρνητικά και αποτυχίες. Μειώνοντας την εικόνα του στους άλλους υπονομεύετε την επιλογή σας και καταστρέφετε τη σχέση σας. Προστατεύστε το σύντροφό σας και κοιτάξτε και όλα τα άλλα που μπορεί να σας προσφέρει. Εστιάζοντας μόνο στα ελαττώματα χάνετε την ευκαιρία να δείτε τα προτερήματα που έχει και σας οδήγησαν να τον επιλέξετε.
  5. Δεν μιλάτε για όσα σας ενοχλούν. Δεν χρειάζεται να ανέχεστε όσα σας ενοχλούν και μετά να ξεσπάτε κάπου αλλού. Προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί του και να του εξηγήσετε τι σας θυμώνει ή σας πιέζει. Η ειλικρίνεια και η ευθύτητα θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε σωστά μαζί του.
  6. Αμφισβητείτε τη σχέση σας. Όσο αμφιβάλετε για το αύριο της σχέσης σας ή για τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας δημιουργείτε αβεβαιότητα και φόβο. Η λεπτή διαφορά με το να μην τον θεωρείτε δεδομένο είναι η πίστη που πρέπει να δείξετε. Πιστέψτε σε εσάς, το σύντροφό σας και τη σχέση σας. Να σκέφτεστε τις προοπτικές που έχετε και να μοιράζεστε κοινά όνειρα.
  7. Δεν θεωρείτε τη σχέση σας σημαντική. Προσπαθήστε να αναλογιστείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες της ζωής σας. Τα παιδιά σας; Η σχέση σας; Οι γονείς σας; Η εργασία σας; Στην πραγματικότητα, όλες αυτές είναι πτυχές της ζωής σας και η ιεράρχησή τους είναι πολύ δύσκολη αλλά και ανώφελη. Όλες είναι σημαντικές και απαραίτητες για τη συναισθηματική και κοινωνική σας υγεία. Μην απορρίπτετε το σύντροφό σας, δώστε του ενδιαφέρον και αξία, αφιερώνοντας χρόνο και στιγμές στη σχέση σας.
  8. Δε στηρίζετε το σύντροφό σας. Σε κάποια χρονική στιγμή ο σύντροφός σας θα έχει δυσκολίες και θα χρειαστεί τη δική σας κατανόηση και στήριξη. Προσπαθήστε να είστε εκεί, με αισιοδοξία και καλή διάθεση, ώστε να του δείξετε ότι πιστεύετε σε εκείνον.
  9. Εγκαταλείπετε τη σχέση σας. Θα περάσετε και δύσκολες στιγμές που θα αφορούν τη σχέση σας και όχι μεμονωμένα εσάς ή το σύντροφό σας. Διαφορές στα στοιχεία του χαρακτήρα σας και των αξιών σας, δύσκολοι και διαφορετικοί ρυθμοί ζωής, παρεξηγήσεις κ.ά. μπορεί να σας κλονίσουν. Μην τα παρατήσετε, προσπαθήστε να βρείτε λύσεις και διεξόδους, ακόμα και να καταφύγετε στη θεραπεία ζεύγους με έναν ειδικό. Με θέληση και προσπάθεια μπορεί να δημιουργήσετε μια σχέση καλύτερη και από αυτή που είχατε.