Συγγνώμη που σε μεγαλώνω σε έναν σεξιστικό κόσμο

σεξισμός

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Divider

 

Κόρη μου,

Σου γράφω εδώ, επειδή δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Είναι στιγμές που παρατηρώ τον κόσμο πόσο επικίνδυνος μοιάζει κι εγώ νιώθω τόσο μικρός μπροστά του, τόσο αβοήθητος όσο κι εσύ. Τόσο επικίνδυνος για το κορίτσι που είσαι και τη γυναίκα που θα γίνεις.

Σου γράφω εδώ, επειδή ξέρω ότι δεν μπορώ ακόμα να στα πω. Είσαι αρκετά μικρή για να καταλάβεις τη σκληρότητα λέξεων όπως σεξισμός, βιασμός, παρενόχληση, κακοποίηση, καθώς και αρκετά μεγάλη για να καταλάβω ότι είναι θέμα χρόνου να τα δεις και να τα αντιμετωπίσεις. Ξέρω όμως πως κάποια στιγμή θα διαβάσεις όσα σου γράφω κι ελπίζω τότε να έχουν νόημα για σένα.

Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτόν τον σεξιστικό κόσμο που σε μεγαλώνω. Έναν κόσμο που θα σε αντιμετωπίσει διαφορετικά, μόνο και μόνο επειδή θα είσαι γυναίκα. Δεν θα έχεις τις ίδιες ευκαιρίες, την ίδια αντιμετώπιση και τα ίδια δικαιώματα, επειδή και μόνο θα είσαι γυναίκα. Δεν θα σε θεωρούν ικανή να κάνεις τα πράγματα το ίδιο καλά με έναν άντρα απλά και μόνο επειδή θα είσαι γυναίκα. Και αυτό είναι άδικο.

Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη, επειδή «θα πρέπει να προσέχεις» τους άντρες, που δεν έχουν μάθει να σέβονται τις γυναίκες, χωρίς να φταις εσύ γι’ αυτό. Και λυπάμαι που θα είσαι εσύ αυτή που θα πρέπει να προστατεύσεις τον εαυτό σου, επειδή υπάρχουν γονείς που μεγαλώνουν αγόρια που θα γίνουν σεξιστές, βιαστές και κακοποιητικοί άντρες. Και είναι και αυτό άδικο.

Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη που δεν μπορώ να αλλάξω περισσότερα. Που θα κατηγορήσουν τη συμπεριφορά σου, το σώμα σου, το ντύσιμό σου και τις επιλογές σου για να καλύψουν τη δική τους κακοποιητική συμπεριφορά. Να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι εκείνοι είναι σεξιστές, βιαστές, κακοποιητικοί. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία.

Κόρη μου, θέλω να σου πω να μην πιστέψεις τίποτα από όλα αυτά. Να βρεις τις δικές σου αξίες και να ακολουθήσεις τη δική σου πορεία στη ζωή σου. Το φύλο δεν έχει καμία σημασία, όπως δεν έχει το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η οικονομική κατάσταση, τα θεολογικά πιστεύω και όλα εκείνα που μπορεί να κάνουν κάποιον να νιώθει διαφορετικός από τα προνόμια που έχουν επιβληθεί από εμάς τους άντρες.

 

Κόρη μου,

Είναι δικαίωμά σου να φοράς ό,τι θες.

Είναι δικαίωμά σου να κάνεις το σώμα σου ό,τι θες.

Είναι δικαίωμά σου να κάνεις έρωτα με όποιον ή όποια θες και μόνο όταν θες.

Είναι δικαίωμά σου να πεις «όχι» σε όλα όσα δεν θες.

Είναι δικαίωμά σου να κάνεις όποια όνειρα θες.

Είναι δικαίωμά σου να είσαι η γυναίκα που εσύ θες να είσαι.

 

Συγγνώμη κόρη μου

Ο μπαμπάς σου

(που προσπαθεί ειλικρινά να μην είναι σεξιστής)