Γιατί νιώθετε μελαγχολία την ημέρα των γενεθλίων σας;

Γιατί νιώθετε μελαγχολία την ημέρα των γενεθλίων σας;

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Divider

 

Τα γενέθλια είναι μια μέρα ξεχωριστή και συνήθως τη γιορτάζουμε με εκείνους που αγαπάμε. Η ονομαστική μας εορτή, η επέτειος του γάμου μας, η γέννηση του παιδιού μας ή άλλες ημερομηνίες ορόσημα είναι πολύ σημαντικές, όμως, τα γενέθλια είναι αυτά που αποτελούν την πιο προσωπική μας στιγμή, μια μοναδική ημέρα. Τότε γιατί μπορεί να είσαστε θλιμμένοι; Διαβάστε τους λόγους και βρείτε τι μπορείτε να κάνετε για να περάσετε ξεχωριστά αυτή τη μέρα.

Γιατί νιώθετε μελαγχολία την ημέρα των γενεθλίων σας

  • Δεν αισθάνεστε επιτυχημένοι. Εάν νιώθετε ότι έχετε μείνει μακριά από τους στόχους σας, τότε τα γενέθλια σηματοδοτούν άλλον έναν χρόνο που πέρασε και δεν πετύχατε όσα θελήσατε. Η θλίψη που πιθανώς βιώνετε σας πείθει ότι έχετε αποτύχει σε αρκετούς τομείς της ζωής σας. Είναι όμως η εκτίμησή σας ρεαλιστική ή παρασύρεστε από τα συναισθήματά σας; Εκτιμήστε ξανά όσα έχετε κατορθώσει μέχρι σήμερα και αξιολογήστε αυτά που έχετε κατακτήσει, όχι μόνο όσα δεν ολοκληρώσατε.
  • Δε λάβατε πολλές ευχές. Μπορεί να νιώθετε ότι οι άνθρωποι δε σας θυμούνται όπως παλιά ή μπορεί να μη λάβατε πολλές ευχές και δώρα στα γενέθλιά σας. Σκεφτήκατε όμως ότι μπορεί κι εσείς να έχετε γίνει πιο επιλεκτικοί στις φιλίες σας ή να έχετε κρατήσει κοντά σας όσους πραγματικά νοιάζονται; Πολλές φορές το αληθινό ενδιαφέρον δεν μετριέται με το πλήθος των ευχών, αλλά με την ουσιαστική παρουσία των ανθρώπων γύρω σας.
  • Σας πιέζει ο χρόνος. Στο μυαλό σας μπορεί να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για όλα εκείνα που θέλετε να πετύχετε. Πολύ συχνά τα γενέθλια αποτελούν μια υπενθύμιση όλων εκείνων που δεν έχετε προλάβει να κάνετε και οι κοινωνικές συνθήκες απαιτούν, όπως οικογένεια, παιδιά, καριέρα κ.λπ. Αναλογιστείτε, όμως, αν ήταν πραγματικοί σας στόχοι ή αν πραγματικά ο χρόνος δε φτάνει. Ο τρόπος που απολαμβάνουμε τη ζωή μας είναι υποκειμενικός και εσείς είστε αυτοί που θα καθορίσετε τι σας κάνει ευτυχισμένους.
  • Φοβάστε.Ο φόβος του χρόνου που περνά, δεν είναι κάτι παράλογο. Η αίσθηση ότι γερνάμε μας ανησυχεί με αποτέλεσμα συχνά να χάνουμε την ουσία, που δεν είναι άλλη από την ίδια τη ζωή. Γιατί το να ζούμε κάθε στιγμή και κάθε πλευρά της ζωής μας στο μέτρο του εφικτού, είναι διαφορετικό από το να επιβιώνουμε στην καθημερινότητα.
  • Έχετε πολλές προσδοκίες για τη σημερινή μέρα. Πολλοί μπορεί να φαντάζεστε τα γενέθλια σας ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, να κάνετε πάρτυ και να αισθάνεστε το επίκεντρο των γύρω σας. Η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις, το άγχος και η κόπωση από την εργασία μπορεί να σας εμποδίσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση με αποτέλεσμα να απογοητευτείτε. Οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι θετικές, αλλά και ρεαλιστικές προκειμένου να μπορέσετε να ζήσετε την ημέρα των γενεθλίων σας όμορφα μέσα στις συνθήκες που υπάρχουν και όχι στις ιδανικές που πλάσατε στο μυαλό σας.

Πώς να κάνετε την ημέρα των γενεθλίων σας ξεχωριστή

  1. Ανακαλύψτε τις πραγματικές προσδοκίες σας. Βρείτε τι περιμένετε εσείς από τον εαυτό σας και όχι τι σας έχουν φορτώσει οι άλλοι ή τα κοινωνικά στερεότυπα. Κάντε τις επιθυμίες σας στόχους και κυνηγήστε τους.
  2. Κάντε ένα πλάνο για τον χρόνο που έρχεται. Τι θα θέλατε να πετύχετε μέχρι τα επόμενα γενέθλιά σας; Βάλτε στόχους και χρησιμοποιείστε τα γενέθλιά σας ως μια ημερομηνία ορόσημο για τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε.
  3. Χαρείτε κάθε μικρή έκπληξη. Εκτιμήστε οποιαδήποτε, έστω και «μικρή» χειρονομία από κάποιους φίλους σας.
  4. Πραγματοποιήστε κάποιες επιθυμίες σας. Κάντε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας για την ημέρα των γενεθλίων σας, όπως ένα ταξίδι, μια επίσκεψη σε spa, μία έξοδο ή κάτι που θέλατε καιρό να αγοράσετε. Σας αξίζει.
  5. Κάντε μια λίστα με όσα έχετε πετύχει μέχρι σήμερα. Ενισχύστε τον εαυτό σας αναγνωρίζοντας όλα εκείνα που έχετε ήδη υλοποιήσει, καταγράφοντας ακόμα και όσα σας φαίνονται αυτονόητα ή “τυχαία”.
  6. Κάντε τον εαυτό σας ευτυχισμένο. Μην περιμένετε τους άλλους να σας κάνουν ευτυχισμένους. Κανένας δε μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας, οπότε ζητήστε όσα θέλετε ή προσπαθήσετε να τα προσφέρετε στον εαυτό σας οι ίδιοι.
  7. Επικοινωνήστε με τους φίλους σας. Το γεγονός ότι μπορεί να ξεχάσουν να σας ευχηθούν δε σημαίνει ότι δε νοιάζονται. Κι οι ίδιοι μπορεί να είναι πιεσμένοι από την καθημερινότητα. Επικοινωνήστε μαζί τους και κανονίστε μια συνάντηση ή ένα πάρτι που θα το μοιραστείτε μαζί τους και εισπράξτε ενδιαφέρον και αγάπη.
  8. Κάντε τα γενέθλιά σας ξεχωριστά. Ότι κι αν κάνατε την προηγούμενη ή πρόκειται να κάνετε την επομένη, η μέρα των γενεθλίων σας είναι μοναδική και γι’αυτό φροντίστε να την απολαύσετε. Σκεφτείτε πώς θέλετε να την περάσετε και σχεδιάστε την μαζί με τους ανθρώπους σας. Αυτή είναι η μέρα σας, οπότε ζήστε την απλά αλλά ξεχωριστά