Ο Ρόλος της Ψυχοθεραπείας

Φοβίες, στρες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και άλλα ζητήματα μπορεί να σας εμποδίζουν να νιώσετε ψυχική ηρεμία και να έχετε μία αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματά σας, να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να αλλάξετε την οπτική με την οποία βλέπετε τη ζωή σας υιοθετώντας μια πιο αποτελεσματική στάση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Ακόμα κι αν διστάζετε ή ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια τα προβλήματά σας δε μπορούν να λυθούν από μόνα τους. Χρειάζεται προσπάθεια και την κατάλληλη καθοδήγηση ενός ειδικού, ώστε να μπορέσετε να χαρείτε τη ζωή σας χωρίς άγχος.

Ατομική Θεραπεία

Ατομική Θεραπεία

 

Η ατομική ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όλους εσάς που θέλετε να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας ουσιαστικά και αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που σας απασχολούν. Στηρίζεται στη δυαδική σχέση που θα αναπτύξετε με το θεραπευτή και προστατεύεται από το επαγγελματικό απόρρητο, όπως και όλες οι μορφές ψυχοθεραπείας.

Με την ατομική θεραπεία μπορείτε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπως:

 • χαμηλή αυτοεκτίμηση,
 • φοβίες,
 • στρες και κρίσεις πανικού,
 • αναποφασιστικότητα και έλλειψη διεκδικητικής συμπεριφοράς,
 • κατάθλιψη, ψυχώσεις και άλλες ψυχικές διαταραχές,
 • σκέψεις αυτοκτονίας,
 • προβλήματα στις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις σας ή στον εργασιακό χώρο,
 • σεξουαλικά προβλήματα και
 • όλα εκείνα που δεν έχετε κατορθώσει να αντιμετωπίσετε μόνοι σας, αφού συχνά η θέληση δεν αρκεί, χρειάζεται και ο κατάλληλος τρόπος.

Κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά και το μοντέλο ψυχοθεραπείας που ακολουθώ είναι το γνωσιακό με συνθετικά στοιχεία ψυχοθεραπείας. Μέσω αυτής της προσέγγισης μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και ερμηνεύετε τα γεγονότα τροποποιώντας τη συμπεριφορά σας και πετυχαίνοντας τους στόχους σας ώστε:

 • να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δυνατότητες που διαθέτετε,
 • να στηρίζεστε στα πόδια σας και αποφασίζετε για τη ζωή σας,
 • να αποκτήσετε υγιείς και ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις,
 • να διαχειρίζεστε το στρες σας,
 • να αποκτήσετε ηρεμία και αισιοδοξία για τη ζωή,
 • να μάθετε να λύνετε μόνοι σας τα προβλήματά σας, ακόμα και αν αυτά μοιάζουν ανυπέρβλητα,
 • να σκέφτεστε και τις δικές σας επιθυμίες και να τις εκφράζετε σωστά.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, αλλά όχι τόσο όσο παρεξηγημένα πιστεύουν πολλοί. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα έχετε πετύχει τις βάσεις για μία αποτελεσματική αλλαγή (τα πάντα βέβαια εξαρτώνται από τη δική σας προσπάθεια και τη σοβαρότητα όσων σας απασχολούν). Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν η ψυχοθεραπεία να αποτελεί μία διαδικασία ετών, επειδή αντιλαμβάνονται ότι τους βοηθάει να αναπτύσουν την προσωπικότητά τους και τους υποκινεί να γίνονται καλύτεροι.

 

Ομαδική Θεραπεία

Ομαδική Θεραπεία

 

Η ομαδική ψυχοθεραπεία λειτουργεί όπως και η ατομική, αλλά πραγματοποιείται με τη συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων που αποτελούν μία ομάδα με συντονιστή τον ψυχολόγο. Το επαγγελματικό απόρρητο επιτυγχάνεται μέσα από την προσωπική δέσμευση των μελών που συμμετέχουν στην ομάδα και ορίζεται με ένα άτυπο «συμβόλαιο» από την πρώτη συνεδρία.

Πολλές φορές είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι που αισθάνονται παρόμοια συναισθήματα και έχουν φόβους και ανησυχίες όπως οι δικές μας. Μέσα από την ομαδική θεραπεία θα γνωρίσετε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης και θα εμπλουτίσετε τη συμπεριφορά σας. Μπορεί να φοβάστε να εκτεθείτε μπροστά σε άλλους, όμως όταν εκφραστείτε θα νιώσετε την αποδοχή και την στήριξη από τα υπόλοιπα μέλη και θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την προσωπική σας βελτίωση.

Μέσα από την ομαδική ψυχοθεραπεία θα αντιμετωπίσετε όλα όσα και στην ατομική, όμως η θεραπευτική μέθοδος είναι διαφορετική με αποτέλεσμα:

 • να αναπτύσετε τις δεξιότητες επικοινωνίας σας,
 • να δημιουργείτε δεσμούς με τα υπόλοιπα μέλη,
 • να αναπτύσσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες,
 • να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να ακούτε ενεργητικά,
 • να μαθαίνετε την αξία της αλληλοϋποστήριξης και της οριοθέτησης στις ανθρώπινες σχέσεις,
 • να ενδυναμώνετε την αυτοεικόνα σας,
 • να μοιράζεστε απόψεις, σκέψεις και να μαθαίνετε νέους τρόπους συμπεριφοράς.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα, αλλά ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι την επιλέγουν σήμερα. Στο γραφείο μου συντονίζω ομάδα ψυχοθεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης όπως και εξειδικευμένες κλειστές ομάδες με συγκεκριμένο σκοπό. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι δύο ώρες και έχει χαμηλότερο κόστος από την ατομική ψυχοθεραπεία. Ο σκοπός κάθε ομάδας είναι ένας συνδυασμός των προσωπικών στόχων κάθε μέλους και των κοινών της ομάδας αυτής.

 

Συμβουλευτική Ζευγαριών

Συμβουλευτική Ζευγαριών

 

Πολλές φορές μπορεί να νιώσετε ότι είναι αδυναμία να ζητήσετε συμβουλές για τον οικογενειακό σας προγραμματισμό ή για τα προβλήματα της σχέσης σας. Θα σκεφτείτε ότι αυτά που ακούτε μοιάζουν αυτονόητα. Θυμηθείτε όμως πως κανένας μας δεν πήρε μαθήματα πώς να είναι αποτελεσματικός γονέας ή σωστός σύντροφος και όλοι μας έχουμε μόνο τα δικά μας γονεϊκά πρότυπα να αναπαράγουμε ή να προσπαθούμε να διορθώσουμε. Αν αντιμετωπίσετε μαζί με το σύντροφό σας ή την οικογένειά σας τα προβλήματα που βιώνετε τότε θα νιώσετε πιο δυνατοί και σίγουροι για τις ικανότητές σας.

Στη συμβουλευτική ζευγαριών επίκεντρο είναι η σχέση σας. Ο τρόπος που επικοινωνεί το ζευγάρι, τα συναισθήματα που αναπτύσσονται, η σεξουαλική ζωή του και άλλα πολλά μπορούν να βελτιωθούν και να λυθούν μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Με αποτελεσματικές ασκήσεις επικοινωνίας το ζευγάρι μαθαίνει να εκφράζεται σωστά και να ακούει ο ένας τον άλλον πραγματικά.

Στην οικογενειακή θεραπεία επίκεντρο είναι η οικογένεια ως σύστημα, πως δηλαδή έχουν μάθει τα μέλη της να αλληλεπιδρούν. Βασική αρχή αποτελεί πως ό,τι κάνει ένα μέλος έχει επίδραση στη συνολική λειτουργία της οικογένειας. Η παρουσία ολόκληρης της οικογένειας στην ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη, αν και συχνά η συμβουλευτική προς τους γονείς μόνο μπορεί να είναι αποτελεσματική εφόσον και οι ίδιοι είναι συνεργάσιμοι.

Με τη συμβουλευτική ζευγαριών και την οικογενειακή θεραπεία θα διαχειριστείτε καλύτερα τα προσωπικά ή διαπροσωπικά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και την οικογένεια κατά τη διάρκεια του γάμου ή της συμβίωσης, του χωρισμού και του διαζυγίου.

Μέσα από μία τέτοια διαδικασία:

 • θα γνωρίσετε νέους τρόπους επικοινωνίας με τον/τη σύντροφό σας και τα παιδιά σας,
 • θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε δυσκολίες και προβλήματα των παιδιών στην εφηβεία,
 • θα μάθετε να κρατάτε τις ισορροπίες με την ευρύτερη οικογένεια,
 • θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση για το ρόλο σας ως αποτελεσματικός γονέας,
 • θα διαχειριστείτε καταστάσεις όπως ένα διαζύγιο ή ένα χωρισμό,
 • θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά σεξουαλικές δυσκολίες με το σύντροφό σας,
 • θα χειριστείτε προβλήματα απιστίας,
 • θα αποκτήσετε σεβασμό και εκτίμηση μεταξύ σας.

 

Άλλες υπηρεσίες

Άλλες υπηρεσίες

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχονται από το γραφείο. Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από συνεργάτες είναι υπό την εποπτεία του ψυχολόγου Πάτροκλου Παπαδάκη.

Τα εργαστήρια #loveyourselflabs πραγματοποιούνται από τον Πάτροκλο Παπαδάκη και προσκεκλημένους ομιλητές. Είναι 4ωρα ψυχοεκπαιδευτικά εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης, που έχουν ως στόχο να αναπτύξετε πλευρές του εαυτού σας, που θα σας βοηθήσουν να έχετε μία ποιοτική καθημερινότητα. Η δομή είναι σεμιναριακού τύπου και περιλαμβάνουν πολλές διαδραστικές βιωματικές ασκήσεις.

Οι Χαμηλού Κόστους Συνεδρίες πραγματοποιούνται από συνεργάτες ψυχολόγους με στόχο να υπάρξει η δυνατότητα σε όσους δυσκολεύονται οικονομικά να έχουν αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής. Όλοι οι συνεργάτες είναι ψυχολόγοι με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και τις απαραίτητες δεξιότητες συμβουλευτικής. Οι υπηρεσία αυτή παρέχεται στο γραφείο και online μέσω Skype. 

Η ψυχοεκπαίδευση στο Public Speaking πραγματοποείται από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νότη Παρασκευόπουλο, και απευθύνεται σε όσους θέλουν να βελτιώσουν μέσα από τη θεατρική πράξη την παρουσία τους όταν μιλούν μπροστά σε άγνωστο ή γνωστό κοινό, σε καταστάσεις όπως σε μια ομιλία, ένα επαγγελματικό meeting, μία σημαντική συνέντευξη για εργασία, στην παρέα των φίλων, στην εργασία και την εκπαίδευση κ.λπ. Η υπηρεσία πραγματοποιείται ατομικά ή σε μικρά groups στο γραφείο.

Η Online Θεραπεία μέσω skype δίνει τη δυνατότητα υποστήριξης σε ανθρώπους που ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ψυχολόγος ή πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Μέσω του skype προσφέρεται ένα νέο μέσο επικοινωνίας με εικόνα και ήχο, πολύ πιο άμεσο από το τηλέφωνο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής και μία σύνδεση στο internet για να βρείτε μια εναλλακτική λύση όσοι δε θα είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο στον τόπο διαμονής σας. Η υπηρεσία παρέχεται από τον ίδιο τον Πάτροκλο Παπαδάκη ή από συνεργάτες του.

Η Ψυχοθεραπεία στο Σπίτι δεν διαφέρει από τα άλλα είδη ψυχοθεραπείας παρά μόνο στο πλαίσιο διεξαγωγής της, αφού οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στο σπίτι σας, από συνεργάτες ψυχολόγους. Απευθύνεται κυρίως σε σας που αδυνατείτε να μετακινηθείτε λόγω ασθένειας (καρκίνος, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.λπ.), αναπηρίας, εγκυμοσύνης, μητρότητας, μετατραυματικού stress, προχωρημένης ηλικίας κ.ά., πάντοτε σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας, τηρώντας το επαγγελματικό απόρρητο και διασφαλίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Υποστήριξη στην Τρίτη Ηλικία προσφέρει εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα Τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν διαταραχές της μνήμης, Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας, κατάθλιψη, άγχος, πένθος κ.ά. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται από συνεργάτη ψυχολόγο με εξειδίκευση στην υποστήριξη και εμψύχωση ηλικιωμένων και στους συγγενείς και φροντιστές αυτών και περιλαμβάνει:

 • Εκτίμηση της νόσου Alzheimer και των ανοϊκών συμπτωμάτων μέσω ειδικών τεστ μνήμης.
 • Εκτίμηση των αναγκών και εφαρμογή εξατομικευμένου σχεδίου φροντίδας και αποκατάστασης για ασθενείς με άνοια.
 • Ψυχολογική υποστήριξη και φροντίδα για ανθρώπους με Alzheimer ή άλλη μορφή άνοιας, κατάθλιψη, άγχος.
 • Υποστήριξη και εμψύχωση όσων βιώνουν πένθος.
 • Θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης.
 • Συμβουλευτική και ψυχοεκπαίδευση συγγενών και φροντιστών.

Σεμινάρια

Σεμινάρια

Η ψυχοεκπαίδευση ενηλίκων μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε δεξιότητες και πλευρές του εαυτού σας που θα σας προσφέρουν μία ποιοτικότερη ζωή. Στο γραφείο πραγματοποιούνται τα #loveyoursleflabs και η βιωματική εκπαίδευση για θεραπευτές Group Therapy for Therapists, ενώ πραγματοποιούνται σεμινάρια και σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως με την ELT News για εκπαιδευτικούς και με την Life Clinic Group της Νάνσυς Μαλλέρου για εργαζόμενους εταιρειών.

Τα #loveyourselflabs είναι 4ωρα ψυχοεκπαιδευτικά εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης, με πολλές διαδραστικές βιωματικές ασκήσεις. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτά, είτε έχετε κάνει ψυχοθεραπεία, είτε όχι. Στόχος των εργαστηρίων είναι να αναπτύξετε πλευρές του εαυτού σας, που θα σας βοηθήσουν να έχετε μία ποιοτική καθημερινότητα. Η θεματολογία τους έχει ως περιέχομενο την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, τη διαχείριση του άγχους και του θυμού, την ανάπτυξη των εργασιακών μας δεξιοτήτων, τη διεκδικητική συμπεριφορά και την οριοθέτηση, τη διαχείριση του χρόνου, το public speaking κ.ά.

Το Group Therapy for Therapists αποτελεί μια βιωματική ψυχοεκπαίδευση και απευθύνεται σε επαγγελματίες, σπουδαστές και απόφοιτους σχολών ψυχολογίας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας, κοινωνιολογίας, ψυχιατρικής, ειδικής αγωγής και συναφή επιστημονικά πεδία. Στόχος της ψυχοεκπαιδευτικής ομάδας είναι να γίνετε καλύτεροι θεραπευτές, να αναπτύξετε συμβουλευτικές δεξιότητες, να βελτιώσετε τον εαυτό σας και να χτίσετε την επαγγελματική σας εικόνα. Η θεματολογία της καλύπτει τεχνικές επικοινωνίας, δεξιότητες συμβουλευτικής, διαχείριση ψυχοθεραπευτικών θεμάτων, σχεδιασμό της θεραπευτικής διαδικασίας, αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων στην ψυχοθεραπεία, case studies, δημιουργία επιτυχημένης επαγγελματικής εικόνας κ.ά. Υλοιποιείται με τη μορφή weekend training 10 ωρών κι έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο.