Πώς να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας

Πώς να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Ψυχική Υγεία
Divider

 

Η ονυχοφαγία είναι μία από τις συχνότερες «κακές συνήθειες» που οι άνθρωποι υιοθετούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 25% των παιδιών μπορεί να τρώει τα νύχια του, ενώ άλλες έρευνες σε ενήλικες το εκτοξεύει πάνω από το 40%. Η ονυχοφαγία λειτουργεί ως μία αγχολυτική συνήθεια που μπορεί να εμφανίζεται σε περιόδους έντονου στρες και ανασφάλειας, αλλά και σε στιγμές αδράνειας. Εύκολα μετατρέπεται σε μια καθημερινή ρουτίνα που συνήθως αναπαράγεται χωρίς να το συνειδητοποιεί το ίδιο το άτομο. Όσοι τρώνε τα νύχια τους συνήθως δαγκώνουν και τις παρανυχίδες τους. Εάν θέλετε να σταματήσετε αυτήν τη βλαβερή συνήθεια δείτε πώς μπορείτε να το πετύχετε.

Πώς να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας

  1. Αποφασίστε το. Όσο κι αν φαίνετε προφανές πρέπει να θέλετε να το κάνετε. Επειδή αποτελεί μια συνήθεια που δεν έχει πολλές βλαβερές συνέπειες, πιθανώς να μη βρίσκετε το λόγο να το κάνετε. Θα μπορούσατε όμως να εστιάσετε στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στο να σταματήσετε π.χ. ότι θα έχετε πιο όμορφα νύχια ή την αίσθηση της επιτυχίας που θα νιώσετε καταργώντας μια κακή συνήθεια.
  2. Μην είστε επικριτικοί. Η καταπίεση και η τιμωρία δεν λειτουργούν στο να πείσετε ένα παιδί να σταματήσει να τρώει τα νύχια του. Αντίθετα, θα το αγχώσετε περισσότερο και θα εντείνετε το πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με εσάς. Προσπαθήστε να πείσετε πραγματικά τον εαυτό σας ότι αξίζει τον κόπο να το κάνετε. Πείστε τον σα να προσπαθείτε να πείσετε ένα μικρό παιδί, θετικά και με απλότητα.
  3. Αντικαταστήσετε τη συνήθεια. Πολλές φορές είναι ευκολότερο να βρούμε μια νέα συμπεριφορά, παρά να εξαφανίσουμε μια παλιά. Αναπτύξτε λοιπόν μια νέα συνήθεια, που να μπορείτε να την ακολουθήσετε και να αντικαταστήσετε με αυτή την ονυχοφαγία. Έρευνες έχουν υποδείξει ως τις πιο αποτελεσματικές το να μασάτε τσίχλα, να βάζετε τα χέρια στις τσέπες, να σταυρώνετε τα χέρια σας, να παίζετε με ένα αντιστρές μπαλάκι, να τρώτε ένα καρότο και να τα κόβετε ή να τα βάφετε (για τις γυναίκες) συχνά.
  4. Βρείτε τρόπους οπτικής υπενθύμισης. Μπορείτε να θυμίζετε στον εαυτό σας τον σκοπό σας, χρησιμοποιώντας απλούς και πρακτικούς τρόπους. Τέτοιοι είναι το συχνό κόψιμο των νυχιών ή το βάψιμο και η περιποίησή τους. Συχνά, το να ξοδέψετε χρήματα για ένα μανικιούρ μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ένας άλλος απλός τρόπος είναι να βάζετε ένα μικρό τσιρότο στο δάχτυλό σας ή έναν μικρό επίδεσμο ή λαστιχάκι. Επειδή το φάγωμα των νυχιών είναι μια αυτόματη συνήθεια, η χρήση οπτικών υπενθυμίσεων θα σας βοηθήσει.
  5. Παρατηρήστε πότε το κάνετε. Η ονυχοφαγία συνήθως γίνεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως στην παρακολούθηση τηλεόρασης ή όταν βρίσκεστε σε άγχος και αίσθηση απειλής. Παρατηρήστε και καταγράψτε πότε το κάνετε, ώστε να έχετε περισσότερο την προσοχή σας σε επαγρύπνηση εκείνες τις στιγμές ή και για να ζητήσετε από κάποιον δικό σας άνθρωπο να σας προσέχει και να σας το λέει.
  6. Βρείτε σκέψεις που συνδέονται. Ο εντοπισμός των σκέψεων που κάνετε εκείνη τη στιγμή δεν είναι εύκολος, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει καθοριστικά να κόψετε αυτή τη συνήθεια. Οι σκέψεις γεννούν συναισθήματα, όπως το άγχος, ο φόβος κ.λπ. που συνδέονται με την ονυχοφαγία. Ανακαλύψτε αυτές τις σκέψεις και προσπαθήστε να τις αποφύγετε.
  7. Εξασκηθείτε. Όλες οι νέες συμπεριφορές θέλουν χρόνο και επιμονή για να αποκτήσουν σταθερότητα. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα πάρει καιρό να διώξετε αυτή τη συνήθεια και να την αντικαταστήσετε με κάτι καινούργιο. Οπότε στην αρχή θα χρειαστεί να είστε συνέχεια σε επαγρύπνηση και να εξασκείστε σε νέους τρόπους αλλαγής.
  8. Επιβραβεύστε την προσπάθειά σας. Αναγνωρίστε και αξιολογήστε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που κάνετε για να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας. Πείτε μπράβο στον εαυτό σας και συγκρίνετε τα νύχια σας τότε και τώρα. Σ’αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα και να τα φωτογραφίσετε πριν και μετά. Μην ξεχνάτε ότι οι κακές συνήθειες δεν εξαφανίζονται εύκολα, οπότε ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σας θα δυναμώσετε και θα συνεχίσετε την καλή προσπάθεια.
  9. Φτάνουν αυτά; Να θυμάστε πως πίσω από κακές συνήθειες κρύβονται και βαθύτεροι ή πιο περίπλοκοι λόγοι που μας οδηγούν εκεί. Βοηθήστε λοιπόν τον εαυτό σας παράλληλα με αυτά τα πρακτικά tips που περιγράφηκαν παραπάνω, να διαχειριστείτε το στρες σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Θα κάνει ακόμα πιο αποτελεσματική την προσπάθειά σας να μην τρώτε τα νύχια σας.

Photo via Threads Beauty Bar