Φόβος πτήσης με αεροπλάνο

Φόβος πτήσης με αεροπλάνο

Κατηγορία Άρθρου

Ψυχική Υγεία
Divider

 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αεροπλάνα για να ταξιδέψουν. Αν όμως έχουμε τόση εξοικείωση με τις πτήσεις πλέον, γιατί η φοβία για τα αεροπλάνα υπάρχει σε τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού; Σε πολλούς από εσάς το άγχος μπορεί να είναι τόσο έντονο που παραβλέπετε ακόμα και τις στατιστικές που σας διαβεβαιώνουν ότι το αεροπλάνο αποτελεί ένα μέσο μεταφοράς δέκα φορές πιο ασφαλές από το αυτοκίνητο. Ειδικά στην Ελλάδα, οι αεροπορικές εταιρείες παρουσιάζουν σχεδόν μηδενικό δείκτη ατυχημάτων και θεωρούνται από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.

Τι είναι η "φοβία για πτήση" και ποια είναι τα συμπτώματα

Η φοβία να πετάξετε με αεροπλάνο αποτελεί μια ειδική φοβία που συμβαίνει όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο ή ακόμα και κατά την αναμονή της πτήσης. Συχνά επικρατεί η σκέψη ότι το αεροπλάνο θα συντριβεί κι εσείς θα πεθάνετε σε αυτό. Η φοβία ενισχύεται με την πεποίθηση ότι στο αεροπλάνο δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος. Στη φοβία για πτήση βιώνετε έναν έντονο, επίμονο, υπερβολικό και παράλογο φόβο, που σας προκαλεί έντονο στρες που μπορεί να εκδηλωθεί με κρίσεις πανικού. Ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, τρέμουλο, εφίδρωση, ίλιγγος, δυσκολία στην αναπνοή κ.ά. περιλαμβάνονται στα συμπτώματα κρίσης πανικού. Συχνά μπορεί να καταφεύγετε στο αλκοόλ ή σε φάρμακα πριν την πτήση.

Πώς προκαλείται και ποια θεραπεία είναι η κατάλληλη

Συνήθως η φοβία μπορεί να προέρχεται από κάποια τραυματική εμπειρία που γενικεύτηκε και σας αποτρέπει να μπείτε σε αεροπλάνο ή από σχετικές διηγήσεις, ακόμα και από σκηνές μιας ταινίας. Μπορεί ακόμα να συνδέεται με αγοραφοβία ή κλειστοφοβία και να αποφεύγετε και άλλα μέσα μεταφοράς. Η συστηματική απευαισθητοποίηση, η σταδιακή έκθεση δηλαδή στο ερέθισμα που σας προκαλεί τη φοβία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας. Αφού κατανοήσετε τι σας συμβαίνει και τις σκέψεις που σας προκαλούν τη φοβία, θα οδηγηθείτε με τη βοήθεια του ειδικού στη σταδιακή αντιμετώπιση του φόβου σας και στην πραγματοποίηση της πτήσης.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Ξεκινήστε με σύντομες επισκέψεις στο αεροδρόμιο και την παρακολούθηση των πτήσεων που έρχονται και φεύγουν. Η ηρεμία των επιβατών μπορεί να λειτουργήσει μεταδοτικά και καταπραϋντικά σε εσάς.
  • Ενημερωθείτε από πιλότους ή επιβάτες που ταξιδεύουν συχνά. Η εμπειρία τους μπορεί να σας καθησυχάσει.
  • Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η διαφραγματική αναπνοή ή η τεχνική της χαρτοσακούλας. Θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες.
  • Κατά τη διάρκεια της πτήσης χρησιμοποιείστε κάποια τεχνική απόσπασης της προσοχής, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου ή η συνομιλία με άλλους επιβάτες. Θα σας απομακρύνουν από τις σκέψεις που ενισχύουν την φοβία. Έχετε μαζί σας κάποιο MP3 player. Η μουσική είναι ένας καλός τρόπος απόσπασης της προσοχής.
  • Αναγνωρίστε τις αρνητικές σκέψεις που σας πιέζουν και μάθετε να τις απομακρύνετε. Κάντε θετικές σκέψεις ότι όλα θα πάνε καλά και εστιάστε στον προορισμό σας και όσα θα κάνετε όταν φτάσετε.
  • Μην καταναλώσετε αλκοόλ ή φάρμακα πριν το ταξίδι. Δρουν κατασταλτικά και όχι θεραπευτικά.
  • Ενημερώστε το πλήρωμα για τη φοβία σας όταν ανεβείτε στο αεροπλάνο. Σε πολλές εταιρείες είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να σας βοηθήσουν και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες κρίσεις πανικού.
  • Θυμηθείτε ότι σε μια πτήση τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη. Όλο το προσωπικό της πτήσης έχει φροντίσει για την ασφάλεια σας. Εσείς επιμένετε να έχετε το έλεγχο; -Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε τους μηχανισμούς της λογικής απέναντι στο φόβο και μέσα από σταδιακές ασκήσεις έκθεσης να τον υπερνικήσετε.
  • Μην αποφεύγετε τα ταξίδια. Όπως είπε και ο ψυχοθεραπευτής David Reynolds: «Όταν οι άνθρωποι λένε ότι δεν πετούν επειδή φοβούνται τις πτήσεις, μην τους πιστεύετε. Δεν πετούν επειδή δεν αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια».