Πείτε τα δικά σας «όχι»

Πείτε τα δικά σας «όχι»

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Divider

 

Είστε από τους ανθρώπους που κάνετε αυτό που οι άλλοι θέλουν χωρίς να συμφωνείτε μαζί τους; Φοβάστε ότι αν αρνηθείτε να κάνετε το χατήρι σε κάποιον αυτός θα σας διαγράψει από τη ζωή του; Αν αυτό σας πιέζει και σας πληγώνει, τότε ήρθε η ώρα για αλλαγές. Σίγουρα, δεν είναι πολύ εύκολο να πείτε «όχι», ειδικά σε εκείνους που αγαπάτε. Ορίστε, λοιπόν, δέκα+μία συμβουλές που θα σας βοηθήσουν προκειμένου να μπορείτε να πείτε τα δικά σας «όχι».

Πώς να πείτε «όχι» στους άλλους

  1. Αντιμετωπίστε τις ενοχές σας. Δεν είστε υποχρεωμένοι να πείτε «ναι» επειδή σας το ζήτησαν.
  2. Εξηγείστε στον άλλο γιατί του λέτε «όχι». Θα καταλάβει για ποιον λόγο αρνείστε και δεν θα θυμώσει, όπως εικάζετε.
  3. Προτείνετε εναλλακτικές λύσεις. Θα του δείξετε ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για αυτόν.
  4. Είναι δικαίωμά σας να αρνηθείτε. Το να πείτε «όχι» δε σας κάνει ούτε εγωιστές, ούτε αναίσθητους.
  5. Γίνετε δοτικοί, αλλά όχι παθητικοί. Προσφέρετε στους ανθρώπους που αγαπάτε, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος σας.
  6. Αλλάξτε τις υποσχέσεις σας. Μπορείτε να αλλάξετε άποψη, αν δεν το επιθυμείτε πια, ακόμα κι αν νιώθετε υποχρεωμένοι να τηρήσετε το λόγο σας.
  7. Μη φοβάστε τη σύγκρουση. Κάποιες φορές είναι αναπόφευκτη λόγω της άρνησής σας, αλλά και απαραίτητη για να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας.
  8. Πείτε «όχι» ακόμα και στους ανθρώπους που αγαπάτε. Δεν θα χαλάσει η σχέση σας ούτε θα αλλάξει το πόσο σημαντικοί είναι για εσάς ή είστε για εκείνους.
  9. Αντιμετωπίστε το φόβο της απόρριψης. Θέλετε να είστε αγαπητοί από τους άλλους και υποχωρείτε εύκολα; Συνειδητοποιήστε ότι η εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς εξαρτάται από το ποιοι πραγματικά είμαστε και δεν αλλάζει με ένα «όχι».
  10. Να είστε σίγουροι ότι θέλετε να πείτε «όχι». Μην αρνείστε μόνο από αντίδραση, αλλά όταν πραγματικά δεν θέλετε ή δεν μπορείτε.
  11. Εξασκηθείτε ξεκινώντας από τα απλά «όχι». Να θυμάστε ότι χρειάζεται σταθερότητα και διάρκεια για να μπορέσετε να πετύχετε το στόχο σας. Οι άλλοι θα έχουν την παλιά σας εικόνα στην αρχή και θα είναι δύσκολο να δεχτούν την αλλαγή σας αμέσως. Αν όμως επιμείνετε θα κερδίσετε!