Μήπως σας τρομάζει η εφηβεία των παιδιών σας;

Μήπως σας τρομάζει η εφηβεία των παιδιών σας;

Κατηγορία Άρθρου

Οικογένεια και παιδί
Divider

Της Ηλιάνας Χρυσικάκου, ψυχολόγος. 

 

Το μεγάλωμα των παιδιών είναι μια απαιτητική διαδικασία με συνεχείς προκλήσεις για τους γονείς, που καλούνται συνεχώς να ανταπεξέλθουν σε νέα δεδομένα και καταστάσεις. Η περίοδος της εφηβείας φέρνει πολλές αλλαγές στην οικογένεια και συχνά οι γονείς νιώθουν πως δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τον έφηβο. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Η ενηλικίωση που έρχεται

Ένα παιδί στην εφηβεία καλείται να αφήσει πίσω του την παιδικότητά του και διεκδικεί δικαιώματα στην προσπάθεια του να ανακαλύψει τον εαυτό του και να διαμορφώσει την ταυτότητα του χαρακτήρα του. Οι γονείς, όντας προετοιμασμένοι για αυτή την μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, έχουν κερδίσει το πρώτο στοίχημα με τον έφηβο. Είναι σημαντικό να εμπιστεύονται το παιδί τους, να το ακούνε, να του επιτρέπουν την αμφισβήτηση των πάντων που επέρχεται με την εφηβεία, αλλά ταυτόχρονα να είναι πολύ συγκεκριμένοι στο τι επιτρέπεται και ποιες συμπεριφορές θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες.

Συχνά οι γονείς στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τον έφηβο, ο οποίος απομακρύνετε από αυτούς και στρέφεται περισσότερο στον εαυτό του και τις παρέες των συνομηλίκων, προσπαθούν να τον συμμορφώσουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγκρούσεις και εντάσεις. Το ζητούμενο, όμως, στην περίοδο της εφηβείας είναι να υπάρχει μια καλή σχέση με το παιδί καθώς μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την πιο ήπια πορεία προς την ενηλικίωση και την αυτονόμηση. Ο έφηβος μέσα στην οικογένεια θα πρέπει να μάθει πως τις «μάχες» που δίνει για να κερδίσει πράγματα θα πρέπει να τις διεκδικεί και όχι να τις «κλέβει». Κι αυτή τη δυνατότητα θα του τη δώσουν οι γονείς του.

Οι γονείς καλούνται να αφουγκραστούν τις ανάγκες των εφήβων και να διαχειριστούν την ευμεταβλητότητα των συναισθημάτων τους. Να προετοιμάσουν, δηλαδή, τον έφηβο, που είναι ένας εν δυνάμει ενήλικος, να μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτούς, έχοντας πάντα την αμέριστη αγάπη και υποστήριξη τους.

Μήπως τελικά η εφηβεία δεν είναι τόσο τρομακτική περίοδος αλλά μια ευκαιρία να χτίσετε μια καλή σχέση με το παιδί σας που θα κρατήσει για πάντα;