Εσείς φοβάστε να κάνετε σχέση;

Εσείς φοβάστε να κάνετε σχέση;

Κατηγορία Άρθρου

Σχέσεις
Divider

 

Οι ερωτικές σχέσεις εμπεριέχουν αγάπη, έρωτα, πάθος. Σ’αυτές αναζητούμε την τρυφερότητα, τη στοργή, το ενδιαφέρον. Οι σχέσεις είναι ο χώρος που επικοινωνούμε τις επιθυμίες μας και καλύπτουμε την ανάγκη μας για συντροφικότητα. Πώς γίνεται όμως και προκαλούν συχνά τόσο έντονο φόβο; Τι είναι αυτό που συνήθως φοβάστε και σας αποτρέπει από μία νέα σχέση;

Τρεις συχνοί φόβοι στις σχέσεις

  1. Ο φόβος της εγκατάλειψης. Οι άνθρωποι που θεωρείτε σημαντικούς είναι κι εκείνοι για τους οποίους ανησυχείτε συχνότερα ότι θα σας εγκαταλείψουν. Γι’ αυτό και μπορεί να απομακρύνετε ανθρώπους που σας πλησιάζουν και αρχίζουν να γίνονται κομμάτι της ζωής σας, προτού σας γίνουν απαραίτητοι και μετά τους χάσετε. Η συναισθηματική εγκατάλειψη πονάει εσωτερικά και δημιουργεί το φόβο ότι θα επαναληφθεί ξανά και ξανά, ειδικά στις νεαρές ηλικίες.
  2. Ο φόβος της απόρριψης. Μπορεί να έχετε αισθανθεί ανεπιθύμητοι, αόρατοι ή βάρος στους άλλους. Η απόρριψη στο φλερτ ή ο χωρισμός από μια σημαντική σχέση μπορεί να σας πληγώσει βαθιά και να κάνει την αποκατάσταση πολύ δύσκολη. Και σίγουρα θα φοβάστε και δεν θα θέλετε να το ξαναβιώσετε.
  3. Ο φόβος του εξευτελισμού. Όλοι έχουμε αισθανθεί ντροπή ή έχουμε νιώσει ότι γίναμε ρεζίλι σε κάποια κατάσταση. Ως κοινωνικά πλάσματα είναι πολύ σημαντική η εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς. Αφήνοντας λοιπόν έναν άνθρωπο να έρθει πολύ κοντά σας, να γίνει μέρος της ζωής, να αναγνωρίσει τα ελαττώματά σας, να σας δει αδύναμους και να παρατηρήσει πολύ προσωπικές σας στιγμές έρχεστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του εξευτελισμού. Ένας φόβος που γίνεται εντονότερος όταν η αυτοπεποίθησή σας είναι χαμηλή.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Αμφισβητείστε τους φόβους σας. Οι τρεις παραπάνω φόβοι είναι αληθινοί, λογικοί και ρεαλιστικοί. Δεν τους νιώθετε επειδή είστε παράλογοι, αλλά επειδή έχετε βιώματα που σας κάνουν να πιστεύετε ότι θα τους ξαναζήσετε. Σκεφτείτε όμως. Ήδη έχετε αντιμετωπίσει την εγκατάλειψη και τα καταφέρατε να συνεχίσετε, με τη θλίψη που φυσιολογικά νιώθατε. Κάποιοι σας απέρριψαν στο παρελθόν, αλλά πιθανώς να μη σας άξιζε και σίγουρα τα νέα πρόσωπα που έχετε στη ζωή σας αξίζουν μια ευκαιρία. Και ναι, θα εξευτελιστήκατε, αλλά φταίγατε μόνο εσείς; Δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα; Αμφισβητείστε λοιπόν όσα σας συνέβησαν και δείτε αισιόδοξα κάθε νέα σχέση.
  • Επικοινωνήστε τα συναισθήματά σας ανοιχτά. Μιλήστε για όσα αισθάνεστε και όσα οι άλλοι σας κάνουν να νιώθετε. Μην επικεντρωθείτε μόνο στο φόβο ή το θυμό. Μιλήστε ανοιχτά και υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Διεκδικείστε τη θέση που σας αξίζει σε μια σχέση, εκφράζοντας τις ανάγκες σας και συζητώντας όσα σας ενοχλούν.
  • Όλοι φοβούνται. Οι φόβοι σας είναι μοναδικοί για εσάς, αλλά εσείς δεν είστε οι μοναδικοί που φοβάστε. Ακόμα και όσοι μοιάζουν ατρόμητοι, στην πραγματικότητα κι αυτοί φοβούνται. Η διαφορά τους είναι ότι τολμούν να δημιουργήσουν σχέσεις, παρά τους φόβους και την ανασφάλεια που νιώθουν. Τολμήστε κι εσείς να αφήσετε έναν άνθρωπο να μπει στη ζωή σας και να γίνει σημαντικός για εσάς.