Η απιστία σήμερα

Η απιστία σήμερα

Κατηγορία Άρθρου

Σχέσεις
Divider

 

Κάντε το εικόνα. Βρίσκεστε σε μια παρέα και αρχίζετε να συζητάτε για σχέσεις. Τι συζητάτε συνήθως; Καυγάδες, φλερτ, έρωτας, σεξ, πεθερικά. Και απιστία. Ένα δύσκολο θέμα, ηθικά και ρεαλιστικά. Ποια είναι η άποψή σας; Έχετε βρεθεί στη θέση να απιστήσετε ή να ανακαλύψατε ότι ο/η σύντροφός σας απιστεί; Τι κάνατε μετά;

Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι το ποσοστό της απιστίας αγγίζει το 80% των ζευγαριών. Ως απιστία μπορεί να αναφέρεται από το προφανές, δηλαδή τη σεξουαλική σχέση, μέχρι και το απλό φλερτ από κοντά ή στο διαδίκτυο. Οι λόγοι πάλι που κάποιοι απιστούν ποικίλει. Για πολλούς είναι μια συνειδητή απόφαση που έχει να κάνει με τη νοοτροπία τους και την προσωπική ηθική τους θεώρηση, ενώ για  ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι πιο περίπλοκο και ασυνείδητο και συχνά αναζητούν μέσα από την απιστία να καλύψουν ανάγκες συντροφικότηταςκαι επικοινωνίας ή επιβεβαίωσης και απομάκρυνσης από τα προβλήματα.

Ανακαλύψτε την απιστία

10 λόγοι που οδηγούν στην απιστία

  1. Δεν υπάρχει επικοινωνία στη σχέση.
  2. Η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού δεν είναι ικανοποιητική.
  3. Υπάρχει έντονο στρες ή ψυχολογικά προβλήματα στον ένα σύντροφο.
  4. Δεν μπορούν να λύσουν μαζί τα προβλήματα της σχέσης και αυτό φέρνει έντονες συγκρούσεις και καυγάδες.
  5. Δεν είναι πλέον ερωτευμένος/-η.
  6. Η ανάγκη για επιβεβαίωση και η έλλειψη ενδιαφέροντος που εισπράτουν από το σύντροφό τους.
  7. Η ρουτίνα μιας μακρόχρονης σχέσης και η κρίση ηλικίας.
  8. Η έλλειψη σεξουαλικών εμπειριών.
  9. Η συνειδητή πολυγαμία εν γνώσει ή μη του συντρόφου του/της.
  10. Βαθύτερες ανασφάλειες, όπως η σκέψη ότι είναι ανεπαρκής, ο φόβος να δεσμευτεί ή να αφεθεί και να εμπιστευτεί κ.ά.

Τα 5 συχνότερα σημάδια απιστίας

  1. Αλλάζει απότομα ή υπερβολικά η συμπεριφορά του συντρόφου σας με θετικό ή αρνητικό τρόπο.
  2. Γίνεται πιο οξύθυμος και επικριτικός, με αποτέλεσμα να καυγαδίζετε πολύ συχνά για ασήμαντους λόγους.
  3. Απομονώνεται και γίνεται μυστικοπαθής, ενώ μπορεί να περνάει πολλές ώρες στο ίντερνετ και στην τηλεόραση ή να έχει συνέχεια κοντά το κινητό του.
  4. Μπορεί να ενδιαφέρεται για νέες δραστηριότητες, να γυμνάζεται περισσότερο ή να αλλάξει τρόπο ντυσίματος, σε σημείο που να μην σας ταιριάζει αυτή η αλλαγή με τον χαρακτήρα του.
  5. Οι σεξουαλικές επαφές μειώνονται και νιώθετε ότι δεν έχει σεξουαλική επιθυμία για εσάς.

 

Ε-apistia

Φλερτάροντας στο διαδίκτυο

Το ψηφιακό φλερτ μέσω των social media ή με εξειδικευμένες εφαρμογές στα smartphones αποτελεί μια νέα μορφή απιστίας. Το e-flirting προσφέρει περισσότερη ανωνυμία και 24ωρη διαθεσιμότητα, άρα και μεγαλύτερη ευκολία στην απιστία. Ένα απλό chat γίνεται εύκολα cybersex, που μπορεί να εξελιχθεί και σε πραγματικές σχέσεις.

Παρά το γεγονός ότι η απιστία συμβαίνει σε έναν εικονικό κόσμο, ο αντίκτυπος αυτής είναι το ίδιο έντονος και καταστροφικός. Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και τα προβλήματα του ζευγαριού ξεγυμνώνονται. Νέες έρευνες αναδεικνύουν την e-apistia ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες χωρισμού σε ποσοστό 1 στα 3 ζευγάρια.

Οδηγός επιβίωσης από την e-apistia: να μείνω ή να φύγω;

  1. Προειδοποιητικά σημάδια. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι “κάτι δεν πάει καλά” με το σύντροφό σας. Μπορεί να ξοδεύει πολλή ώρα μπροστά στον υπολογιστή ή στο smartphone, ενώ μπορεί να παρατηρήσατε ότι κλείνει την οθόνη όταν πλησιάζετε ή αλλάζει συχνά κωδικούς για να μην μπείτε στους λογαρισμούς του/της.
  2. Ανακαλύπτοντας την απιστία. Είτε συνέβη τυχαία επειδή ξέχασε το λογαριασμό του ανοιχτό, είτε επειδή ψάξατε το προφίλ του στα social media, πιθανώς ανακαλύψατε την απιστία του/της. Το σοκ είναι έντονο, χρειάζεται όμως να δείξετε ψυχραιμία και να την αξιολογήσετε σωστά.
  3. Αξιολόγηση της ζημιάς. Μετά την ανακάλυψη της απιστίας πρεπει να γίνει αποτίμηση της ζημιάς και να σκεφτείτε πόσο τα όρια της σχέσης σας έχουν ξεπεραστεί. Σίγουρα η αξιολόγηση θα επηρεαστεί από τη σοβαρότητα της σχέσης που έχετε και το μέγεθος της απιστίας, π.χ. είναι διαφορετικά αν μιλάμε για φλερτ ή σεξουαλική σχέση, και διαφορετικά αν πρόκειται για έναν έρωτα ή μια παράλληλη συντροφική σχέση. Ό,τι κι αν ιχύει, η απιστία μπορεί να λειτουργήσει ως αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εσάς και το σύντροφό σας.
  4. Ώρα για δράση. Η δύσκολη απόφαση είναι αν μένετε ή χωρίζετε. Σίγουρα έχετε θυμό, θλίψη και απογοήτευση. Ό,τι κι αν πράξετε θα δώσει μόνο μια αρχική ανακούφιση. Είτε εκφράσετε το θυμό σας, είτε εξαφανιστείτε, είτε υποχωρήσετε, το σίγουρο είναι ότι θα νιώσετε μεγάλη πίεση. Αναρωτηθείτε την πραγματική αξία της σχέσης και σκεφτείτε αν αξίζει να προσπαθήσετε και για ποιους λόγους.
  5. Η μεγάλη απόφαση. Στην e-apistia ισχύει ότι και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή απιστίας. Είναι πολύ δύσκολο να φύγετε από τη σχέση, αλλά και πολύ δύσκολο να εμπιστευτείτε ξανά. Σίγουρα βιώνετε μεγαλο πόνο, όμως η απιστία στο διαδίκτυο ίσως δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσετε ξανά στον πραγματικό κόσμο. Παρά την απώλεια της εμπιστοσύνης πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν την απιστία ως την αφορμή για μια νέα αρχη, προκειμένου να πάρουν το βάρος της ευθύνης τους και να αλάξουν μια σχέση που πιθανώς ήδη δυσλειτουργούσε.

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μαζί την απιστία;

Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας για να σώσετε τη σχέση σας. Τα παρακάτω tips όμως μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

  • Κατανοήστε τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην απιστία και τα αληθινά προβλήματα της σχέσης σας.
  • Αναλάβετε την προσωπική σας ευθύνη στην απιστία. Έτσι θα νιώσετε πιο δυνατοί να το ξεπεράσετε, είτε είστε ο θύτης, είτε το θύμα.
  • Δοκιμάστε να κερδίσετε ξανά την εμπιστοσύνη ο ένας του άλλου, χωρίς έλεγχο και χωρίς ψέμματα.
  • Εξερευνήστε σεξουαλικά τη σχέση σας και δυναμώστε την επιθυμία ανάμεσά σας.
  • Δώστε χρόνο μετά την απιστία. Όποια απόφαση κι αν πάρετε θα είναι καλύτερα να την λάβετε όταν θα είστε ήρεμοι και συνειδητοποιημένοι.
  • Επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο, ειδικό στη συμβουλευτική ζευγαριών και μπορεί να ανακαλύψετε πτυχές της σχέσης σας που δεν γνωρίζατε. Κάντε την απιστία ευκαιρία.

Photo via MarkManson