Διαχειριστείτε το φόβο σας για τον ιό Έμπολα
Κατηγορία Άρθρου
Ψυχική Υγεία
Πάντοτε οι μεταδοτικές ασθένειες προκαλούσαν ανησυχία, φόβο, ακόμα και τρόμο. Τώρα τελευταία ο φόβος μετάδοσης του Έμπολα έχει υποκινήσει ένα ευρύ, κυρίως, ψυχολογικό ξέσπασμα. Πώς εξηγείται ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε χώρες με εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο εξάπλωσης του Έμπολα φοβούνται τόσο πολύ;
Γιατί φοβάστε μία επιδημία
- Κάνετε λανθασμένη εκτίμηση του κινδύνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακολουθούν σωστά αντικειμενικά κριτήρια στην αξιολόγηση επικίνδυνων καταστάσεων. Τείνουν να υπερβάλουν και να υπερεκτιμούν τον κίνδυνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο πόσο επηρεάζεστε από τους γύρω σας ή μπορεί να έχετε κάποιες διαταραχές όπως υποχονδρίαση, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, φοβίες κ.ά. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως υπερεκτιμούμε την αίσθηση του κινδύνου, επειδή δε νιώθουμε ασφαλείς. Η ανασφάλεια αυτή μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος και ανησυχία, πολλές φορές και μέχρι να αισθανθείτε απόλυτα ασφαλείς, π.χ. με τη λήξη της επιδημίας ή με την εύρεση θεραπείας. Κανένας ιός δεν μπορεί να ειδωθεί με γυμνό μάτι, οπότε κάθε κατάσταση μπορεί να είναι μια μεγάλη απειλή, όπως ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ο συνωστισμός με πολλούς ανθρώπους, η εργασία σε τομείς της υγείας κ.λπ. Η δυσκολία να προστατευτείτε βασιζόμενοι στην όρασή σας, μπορεί να σας εξουθενώσει. Η προσπάθεια προστασίας από μια αόρατη απειλή είναι κοπιαστική και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων, που οδηγούν σε υψηλό άγχος.
- Κάνετε αρνητικές σκέψεις. Η άσχημη διάθεση και ο αρνητικός τρόπος σκέψης μπορεί να επηρεάσει την επεξεργασία των πληροφοριών για την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας λανθασμένης πεποίθησης για τις πιθανότητες μόλυνσης. Αν περνάτε κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές, αντιλαμβάνεστε τον Έμπολα ως μία τεράστια απειλή. Οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις, οι παρερμηνείες των γεγονότων και η εκτίμηση μόνο της αρνητικής πλευράς της εξάπλωσης του ιού, θα οδηγήσουν σε μια επιλεκτική ερμηνεία της κατάστασης ως προσωπική απειλή.
- Παρακολουθείτε τις ειδήσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τον τελευταίο καιρό η εξάπλωση του ιού Έμπολα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου ενημέρωσης από τα ΜΜΕ, εστιάζοντας πρωτίστως στη θνησιμότητα όσων έχουν νοσήσει και πολλές φορές δίνοντας έμφαση στις πλέον τρομακτικές λεπτομέρειες. Η έκθεση σε αυτές τις ειδήσεις δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια, ενεργοποιώντας τους υποσυνείδητους φόβους της ασθένειας και του θανάτου.
Πώς να μειώσετε το φόβο σας
- Ενημερωθείτε σωστά. Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση στην άγνοια από την έγκυρη ενημέρωση από αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.
- Βάλτε όρια. Περιορίστε την έκθεση σε ειδήσεις που σας τρομάζουν ή σε συζητήσεις με ανθρώπους που ενισχύουν τους φόβους σας.
- Χρησιμοποιείστε την κοινή λογική. Αποφύγετε τις υπερβολές και τα αναξιόπιστα δημοσιεύματα. Ένας ορθολογικός τρόπος σκέψης θα σας οδηγήσει μακριά από την υπερβολή.
- Μείνετε υγιείς. Φροντίστε τη διατροφή σας, ασκηθείτε, τηρείστε τους κανόνες υγιεινής. Αυτά τα μέτρα προστασίας είναι αρκετά.
- Αν περνάτε κατάθλιψη, υποχονδρίαση, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή έχετε φοβίες, συνεργαστείτε άμεσα με έναν ψυχολόγο, ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.