Σεξουαλική κακοποίηση γυναικών: η σιωπή δεν είναι λύση

Σεξουαλική κακοποίηση γυναικών: η σιωπή δεν είναι λύση

Κατηγορία Άρθρου

Ψυχική Υγεία
Divider

Όχι, δεν φταίτε εσείς. Δεν το προκαλέσατε, ούτε και σας άξιζε. Υπεύθυνος είναι ο θύτης, όχι το θύμα. 

Μία γυναίκα υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση όταν αναγκάζεται να κάνει σεξ παρά τη θέλησή της ή να κάνει με τρόπο που δεν επιθυμεί ή της ασκείται βία κατά τη διάρκεια της επαφής παρά τη θέλησή της. Η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, η ασέλγεια κ.λπ. είναι μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, που δύσκολα μια γυναίκα ομολογεί ή ζητά βοήθεια για αυτές. Κι αυτό γιατί συνήθως αισθάνεται ενοχή, ντροπή και φόβο, ακόμα και απέναντι στον κοινωνικό της περίγυρο μπορεί να τη στιγματίσει αντί να τη στηρίξει.

Ποιος κακοποιεί


Τα άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά τις γυναίκες συνήθως δεν είναι ξένοι, δεν είναι άγνωστοι. Η κακοποίηση μπορεί να ξεκινήσει από τη νηπιακή ηλικία και τις περισσότερες φορές δράστης είναι ο γονέας, ο σύζυγος, κάποιος συγγενής, ένας οικογενειακός φίλος, ο γείτονας, κάποιος από το σχολείο ή την παρέα. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι ο αδελφός ή κάποιος φίλος του. Η σεξουαλική κακοποίηση πραγματοποιείται συνήθως από άντρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις περιπτώσεις όπου ο βιαστής είναι μέλος της οικογένειας ή ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον, οι καταγγελίες αγγίζουν μόλις το 1%!  


Μετά την κακοποίηση

 

  • Η γυναίκα που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά παραμελεί τον εαυτό της, την εμφάνισή της και παραμερίζει τις επιθυμίες της. Το τραυματικό γεγονός της κακοποίησης συχνά δεν ομολογείται και η κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να παρουσιάζει εκρήξεις θυμού ή ευερεθιστότητα.
  • Είναι αυξημένες οι πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κρίσεις πανικού, μετατραυματικό στρες, φοβίες, υποχονδρίαση κ.ά. και να έχει αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.
  • Μπορεί να παρουσιάσει εθιστική συμπεριφορά στο αλκοόλ, στις ναρκωτικές ουσίες, στον τζόγο κ.λπ.
  • Συχνές είναι οι διαταραχές του ύπνου και της όρεξης (ανορεξία, βουλιμία), καθώς και το έντονο στρες με ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η δύσπνοια, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.ά.
  • Η σεξουαλικότητα της γυναίκας είναι τραυματισμένη και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες πολύ συχνές. Υπάρχουν και σοβαρές σωματικές επιπτώσεις όπως ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HIV, HPV, ηπατίτιδα κ.ά.), εκτρώσεις, τραυματισμοί κ.ά.

Η σιωπή και η απόκρυψη δεν είναι λύση

  • Καταγγείλετε τη σεξουαλική κακοποίηση, όσο δύσκολο κι αν είναι να τη βιώσετε ξανά.
  • Βρεθείτε με ανθρώπους που σας προσφέρουν ασφάλεια.
  • Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας.
  • Πιστέψτε στον εαυτό σας και αναγνωρίστε ότι δεν σας άξιζε αυτό που συνέβη. Δεν προκαλέσατε εσείς την κακοποίηση. Ο άνθρωπος που σας κακοποίησε προσπαθεί να σας δημιουργήσει ντροπή κι ενοχές για να σας χειριστεί.
  • Ακόμα κι αν σιωπήσετε, θα ζείτε μέσα σας την κακοποίηση ξανά και ξανά. Δεν είναι αυτή η λύση.
  • Συζητείστε με έναν ψυχολόγο.  Οι σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες συχνά εξακολουθούν να γίνονται θύματα κακοποίησης και στις σχέσεις τους, αφού έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν πιστεύουν ότι τους αξίζει κάτι καλύτερο. Μιλήστε με έναν ειδικό προκειμένου να αποδεχτείτε ότι δεν φταίτε εσείς για ό,τι συνέβη και για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα, ώστε να ζήσετε χωρίς φόβο κι ενοχές δίνοντας τέλος στη θυματοποίηση.