Πρώτες βοήθειες για ψυχολογικούς τραυματισμούς

Πρώτες βοήθειες για ψυχολογικούς τραυματισμούς

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Ψυχική Υγεία
Divider

 

Σε κάθε σπίτι, εργασιακό χώρο, αυτοκίνητο κ.λπ. υπάρχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Σίγουρα όλοι σας δίνετε μεγάλη σημασία σε σωματικούς τραυματισμούς και προσέχετε την υγεία σας κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις. Τι κάνετε όμως για τους «ψυχολογικούς τραυματισμούς»; Εδώ είναι μερικές ξεχωριστές «πρώτες βοήθειες» που θα σας κάνουν πιο δυνατούς συναισθηματικά και θα αυξήσουν την ψυχική σας ευεξία.

Για να είστε συναισθηματικά υγιείς

  1. Ξανακερδίστε τον έλεγχο μετά από μια αποτυχία. Κάθε αποτυχία πληγώνει την αυτοπεποίθηση και κάνει τους στόχους σας να μοιάζουν πιο δύσκολοι. Σταδιακά μπορεί να χάνετε το κίνητρο να ξαναπροσπαθήσετε και γι’αυτό να τα παρατάτε ευκολότερα. Ξανακερδίστε τον αυτοέλεγχό σας, αξιολογώντας την προσπάθεια που κάνατε και όσα ήταν υπό τον έλεγχό σας, όπως την προετοιμασία, το σχεδιασμό κ.ά. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσετε την υπομονή και την επιμονή σας για την επίτευξη των ονείρων σας και η απογοήτευση δεν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για να ξαναπροσπαθήσετε.
  2. Βρείτε νόημα ακόμα και στα δύσκολα. Δεν είναι εύκολο να κοιτάξεις θετικά μία δύσκολη στιγμή που πονάει. Μοιάζει ακατόρθωτο, αφού το συναίσθημα επηρεάζει αρνητικά και έντονα. Έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βρίσκουν σημασία ακόμα και στα τραύματα που βιώνουν, δίνουν νόημα και σκοπό στις επόμενες προσπάθειες που θα κάνουν. Βλέποντας θετικά ακόμα και μια αρνητική εμπειρία επουλώνετε γρηγορότερα τις συναισθηματικές «πληγές» σας και προστατεύετε την αυτοεκτίμησή σας.
  3. Φροντίστε την αυτοεκτίμησή σας. Όταν φέρεστε αυστηρά και επικριτικά στον εαυτό σας, ειδικά όταν είστε πληγωμένοι, εμποδίζετε την προσπάθεια να σταθείτε ξανά στα πόδια σας. Σκεφτείτε ότι η αυτοεκτίμησή σας είναι το δικό σας «ανοσοποιητικό σύστημα» ενάντια σε κάθε συναισθηματική πληγή. Στηριζόμενοι στην αυτοεκτίμησή σας μπορείτε να πατήσετε ξανά στα πόδια σας.
  4. Καταπολεμήστε την μοναξιά σας. Το μεγάλο λάθος που μπορεί να κάνετε όταν αισθάνεστε μόνοι είναι να απομονώνεστε ακόμα περισσότερο, επειδή φοβάστε την απόρριψη και την απογοήτευση. Με αυτό τον τρόπο σαμποτάρετε κάθε δική σας προσπάθεια να ξεφύγετε από την μοναξιά. Αντιμετωπίστε αυτά τα συναισθήματα με τόλμη και αναζητήστε την κοινωνική επαφή ακόμα κι αν σας δυσκολεύει. Επικοινωνήστε με ανθρώπους που είχατε καιρό να δείτε, στηριχτείτε σε όσους είναι πραγματικά κοντά σας και δραστηριοποιηθείτε σε χώρους που θα κάνετε νέες κοινωνικές γνωριμίες, όπως με ένα νέο χόμπι ή με την τέχνη. Εκφράστε την ανάγκη σας για επικοινωνία.
  5. Ξαναφτιάξτε τις κατεστραμμένες σχέσεις σας. Σχέσεις που πέρασαν, φιλίες που χάλασαν, οικογενειακές σχέσεις που κλονίστηκαν μπορεί να σας προκαλούν ενοχές και αμφιβολίες ή πίκρα και θυμό. Προσπαθήστε να αξιολογήσετε σωστά το τέλος κάθε σχέσης που θα μπορούσε ακόμα να έχει νόημα για εσάς και σκεφτείτε αν θέλετε να δώσετε μια νέα ευκαιρία. Μία συγγνώμη, μία επανασύνδεση ή ένα οριστικό τέλος μπορεί να καταπραΰνουν τα άσχημα συναισθήματα και να σας δώσουν νέες προοπτικές. Προσέξτε μόνο να καταλάβετε τα αυθεντικά και ειλικρινή συναισθήματα που νιώθετε, ώστε να μπορέσετε να στηρίξετε τις αποφάσεις σας.