Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πώς να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί ευκολότερα

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πώς να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί ευκολότερα

Κατηγορία Άρθρου

Οικογένεια και παιδί
Divider

 

Η πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο αποτελεί μια φυσιολογική εμπειρία που όλοι οι γονείς θα βιώσετε. Τα συναισθήματα που θα νιώσετε θα είναι ανάμεικτα: χαρά, περηφάνια, ενθουσιασμό, συγκίνηση μαζί με φόβο, άγχος και ανασφάλεια. Θυμηθείτε όμως πως η πρώτη μέρα στο σχολείο ή η επιστροφή του σε αυτό αφορά περισσότερο το παιδί και όχι εσάς. Να τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο νέο περιβάλλον.

  1. Μιλήστε του. Εξηγήστε του τι είναι το σχολείο, αν δεν έχει ξαναπάει ή εστιάστε στα θετικά που έζησε την προηγούμενη χρονιά, εφόσον είναι ήδη μαθητής. Ακούστε το και απαντήστε σε όλες τις απορίες που έχει, τονίζοντας ότι θα είστε κι εσείς δίπλα του μέχρι να προσαρμοστεί.
  2. Κάντε το συμμέτοχο στην προετοιμασία. Ετοιμάστε μαζί την τσάντα του και διαλέξτε τα ρούχα από το προηγούμενο βράδυ. Μπορείτε να έχετε πάει μαζί με εκείνο το προηγούμενο διάστημα για να διαλέξετε όσα χρειάζεται για το σχολείο ή καινούργια ρούχα και παπούτσια, ώστε να ανυπομονεί να τα χρησιμοποιήσει.
  3. Δώστε του χρόνο. Μην περιμένετε να είναι όλα εύκολα από την πρώτη μέρα. Αν όμως του προσφέρετε σταθερότητα και ασφάλεια, τότε το επόμενο διάστημα θα προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, με τον δικό του χρόνο.
  4. Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου. Ξεκινήστε από την προηγούμενη εβδομάδα να ξυπνάει την ώρα που θα ξυπνάει μόλις ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει ήδη προσαρμοστεί και θα είναι πιο ξεκούραστο τις πρώτες ημέρες.
  5. Γνωρίστε του τη γειτονιά και το σχολείο. Αν είναι η πρώτη φορά που πάει ή αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο πάρτε το μια βόλτα να του γνωρίσετε το κτίριο και την γειτονιά. Αν υπάρχει η δυνατότητα να μπει μέσα πηγαίνετε. Η εξοικείωση με τον χώρο θα του δημιουργήσει περισσότερη ασφάλεια.
  6. Ενισχύστε την επαφή με τους συμμαθητές του. Αν πρόκειται να πάει στο σχολείο μαζί με παιδιά της γειτονιάς φροντίστε να γνωριστούν καλύτερα. Αν πάλι έχει φίλους από τις προηγούμενες τάξεις παροτρύνετέ το να δημιουργήσει πιο στενούς δεσμούς και να ανυπομονεί να ξαναβρεθούν στο σχολείο.
  7. Ενθαρρύνετε το παιδί σας. Μιλήστε του για τις δικές σας εμπειρίες και τονίστε όλα εκείνα που θα κερδίσει, όπως γνώσεις, εμπειρίες και καινούργιους φίλους. Γεμίστε το ασιοδοξία και θετικές προσδοκίες.
  8. Αποφύγετε τις εντάσεις. Μην το απειλήσετε για να πάει, μην το τιμωρείτε και μην είστε επικριτικοί για το σχολείο, τη δασκάλα ή τα άλλα παιδιά. Φροντίστε να μη συμβούν άλλες μεγάλες αλλαγές και μην το πιέζετε να κάνει πολλά ακόμα πράγματα ταυτόχρονα.
  9. Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Μπορεί να ακούσετε ιστορίες από άλλους γονείς που θα σας πανικοβάλλουν. Μην προτρέχετε. Κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά. Αποφύγετε τις συγκρίσεις και ακολουθήστε τις ανάγκες του παιδιού σας, βοηθώντας το να προσαρμοστεί στα νέα όρια και τους νέους κανόνες.
  10. Να είστε ήρεμοι και αισιόδοξοι. Αν έχετε άγχος θα μεταδώσετε τη δική σας πίεση στο παιδί. Τότε θα αρχίσει να νιώθει ανασφάλεια και ανησυχία. Αν πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο δείξτε του εμπιστοσύνη και θυμίστε του άλλες πρώτες φορές που τα κατάφερε. Αν επιστρέφει σε αυτό τονίστε του ότι θα τα καταφέρει όπως και τις προηγούμενες χρονιές και αναφερθείτε στους φίλους του που το περιμένουν.