Πώς μπορεί η ψυχολογία σας να βοηθήσει το σώμα σας να χάσει βάρος

Πώς μπορεί η ψυχολογία σας να βοηθήσει το σώμα σας να χάσει βάρος

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Divider

 

Η προσπάθεια απώλειας βάρους συχνά αποτυγχάνει μετά από λίγο καιρό, ενώ ακόμα κι αν πετύχει, η διατήρηση του βάρους είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν εκατοντάδες δίαιτες και συμβουλές διατροφής που ταιριάζουν στις ατομικές σας ανάγκες, προκειμένου να πετύχετε το στόχο σας. Η βιομηχανία του αδυνατίσματος είναι τεράστια και τα στερεότυπα για την εικόνα του σώματος μπορεί να σας οδηγήσουν σε εξαντλητικές δίαιτες, με σωματικό και συναισθηματικό κόστος. Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν καταλήξει σε επτά συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να στηρίξετε την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Επτά συμβουλές για να στηρίξετε την προσπάθεια απώλειας βάρους και να παραμείνετε στο βάρος που επιθυμείτε.

  1. Καταγράψτε τα υπέρ και τα κατά της ενδεχόμενης απώλειας βάρους. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε κίνητρα για να κρατήσετε την προσπάθειά σας όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο.
  2. Μετράτε τις μπουκιές σας. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το να μετράτε κάθε μπουκιά του φαγητού σας μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, ώστε να νιώσετε ταχύτερα την αίσθηση του κορεσμού και να προσφέρετε ικανοποίηση στη γεύση σας, προκειμένου να συνειδητοποιήσετε ότι το φαγητό σας είναι κάτι σημαντικό για εσάς.
  3. Ασκηθείτε για 30 λεπτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι 30 λεπτά άσκησης είναι αρκετά ώστε να μπορέσετε να ενισχύσετε τη θέλησή σας και να μειώσετε την ένταση και το άγχος σας.
  4. Διαχειριστείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα. Τις περισσότερες φορές τρώμε συναισθηματικά, ξεσπάμε δηλαδή στο φαγητό, προκειμένου να νιώσουμε την ψευδαίσθηση της ικανοποίησης. Επιλέξτε να μιλήσετε με έναν φίλο ή να κάνετε μια βόλτα όταν νιώθετε άσχημα, παρά να κατευθυνθείτε προς το ψυγείο.
  5. Κοιμηθείτε καλά. Όσοι κοιμούνται 8-9 ώρες κάθε μέρα έχουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από όσων ο ύπνος είναι γύρω στις 4-5 ώρες καθημερινά. Αυτό συμβαίνει γιατί όσοι κοιμούνται λιγότερο επιλέγουν πλούσιες σε ζαχαρούχα και λιπαρά τροφές, επειδή τους προσφέρουν γρήγορα πολλή ενέργεια προκειμένου να ανταποκριθούν νοητικά και σωματικά σε μία αγχογόνο ημέρα στη δουλειά και στο σπίτι.
  6. Επιλέξτε μια διατροφή που μπορείτε να ακολουθήσετε για πολύ καιρό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν γρήγορα βάρος για λόγους υγείας ή εμφάνισης, συνήθως δυσκολεύονται να το διατηρήσουν και τα ξαναπαίρνουν μέσα στα επόμενα ένα με δυο χρόνια. Η διατροφή που θα σχεδιάσετε με τον διαιτολόγο σας θα ήταν καλό να λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές σας συνήθειες, τι σας αρέσει να γεύεστε, τις προσωπικές και πολιτιστικές σας προτιμήσεις, καθώς και τον τρόπο ζωής σας. Η συνεργασία με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σας οδηγούν στο φαγητό και να διαχειριστείτε το stress και την εικόνα του σώματος.
  7. Μην το κάνετε μόνοι σας. Προσπαθήστε να χάσετε βάρος παρέα με έναν φίλο ή φίλη που έχει παρόμοια ανάγκη. Η στήριξη και η ενθάρρυνση που μπορεί να σας προσφέρει όταν δυσκολευόσαστε, τα αποτελέσματα που θα βλέπετε και στον φίλο/-η σας, αλλά και ο κοινός στόχος που θα νιώσετε ότι μοιράζεστε, θα σας κρατήσει συγκεντρωμένους στο στόχο σας.