Μόνο τα «καλά» παιδιά παίρνουν δώρα από τον Άι Βασίλη;

Μόνο τα «καλά» παιδιά παίρνουν δώρα από τον Άι Βασίλη;

Κατηγορία Άρθρου

Οικογένεια και παιδί
Divider

 

Κάθε χρόνο στις γιορτές τα παιδιά γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Ζητούν τα δώρα που ονειρεύονται και περιγράφουν πόσο καλά παιδιά ήταν τον χρόνο που πέρασε. Έχετε αναρωτηθεί όμως πόσο δύσκολο είναι πολλές φορές για εκείνα να είναι συνέχεια «καλά», έτσι όπως οι γονείς τους το επιθυμούν, δηλαδή υπάκουα και τέλεια παιδιά; Δυστυχώς, όμως, η τελειότητα αποτελεί βάρος γι’ αυτά. Μην ξεχνάτε πόσο δύσκολο και στρεσογόνο είναι για τους ενηλίκους να πετύχουν μία τέλεια γιορτινή ατμόσφαιρα, σε ένα ιδανικά στολισμένο σπίτι, με μία παρέα ανθρώπων που θα περάσουν καταπληκτικά και θα μοιράσουν μοναδικά δώρα.

Όταν ο Άγιος Βασίλης γίνεται «μπαμπούλας»

Τα παιδιά πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, όπως πιστεύουν σε όλα όσα τους λένε οι γονείς τους. Η απαίτηση να είναι «καλά» παιδιά συχνά αποτελεί έναν πιεστικό παράγοντα που τα αγχώνει και τα μπερδεύει. Οι υψηλές προσδοκίες που μπορεί να έχουν οι γονείς γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά και πιέζονται να ανταποκριθούν σε αυτές. Συχνά ο Άγιος Βασίλης χρησιμοποιείται από τους ενηλίκους περισσότερο σαν απειλή παρά ως ένα μέσο χαράς και αγάπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά τα παιδιά να μην χαίρονται τις γιορτές και η προσμονή του Άγιου Βασίλη να είναι μια ανταλλαγή καλής συμπεριφοράς με δώρα. Προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους γονείς τους και να τους ικανοποιήσουν καταπιέζοντας τη δημιουργικότητά τους προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτό που εκείνοι θεωρούν «καλό», προκειμένου να είναι αποδεκτά.

Τα «καλά» και «κακά» παιδιά

Όταν χρησιμοποιούνται οι έννοιες του καλού και του κακού για να περιγράψουν παιδιά μπορεί να οδηγήσουν σε μία λανθασμένη εικόνα που θα κουβαλούν και στην υπόλοιπη ζωή τους. Οι έννοιες «καλό» και «κακό» βοηθούν στην ηθική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά όχι στην ανάπτυξη της πραγματικής αυτοεικόνας, συχνά οδηγώντας τα να μην αισθάνονται «αρκετά».

Πώς θα τους μιλήσετε για τον Άγιο Βασίλη

  • Εξηγήστε τους ότι ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα σε όλα τα παιδιά, κι όχι μόνο στα «καλά» παιδιά.
  • Συνδέστε τις γιορτές με τη χαρά, την αγάπη, την προσφορά και άλλες θετικές αξίες κι όχι με απειλές και ότι ο Αγιος Βασίλης δεν θα φέρει δώρα επειδή έκαναν μια ζημιά ή δεν ήταν υπάκουα παιδιά.
  • Μην αποζητάτε την τελειότητα και κυρίως μην την απαιτείτε από τα παιδιά. Όλοι κάνουν λάθη, πόσω μάλλον τα παιδια.
  • Να θυμάστε πως τα παιδιά έχουν διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες από τους ενηλίκους. Μην τους φέρεστε όπως στους φίλους σας.
  • Να είσαστε επιεικείς και περήφανοι για τα παιδιά σας. Προσπαθούν πολύ να ανταπεξέλθουν σε έναν κόσμο ενηλίκων και χρειάζονται την επιβράβευσή σας για την προσπάθειά τους.
  • Προσφέρετε στα παιδιά σας αγκαλιά, τρυφερότητα, υπομονή και αποδοχή. Είναι δώρα ανεκτίμητα.