Λύστε τα προβλήματά σας με έξι απλά βήματα

Λύστε τα προβλήματά σας με έξι απλά βήματα

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Divider

Στην καθημερινότητα καλείστε να βρείτε λύσεις σε διάφορα προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να σας απασχολήσουν έντονα ή να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Συχνά τα διλήμματα που αντιμετωπίζετε σας προκαλούν έντονα συναισθήματα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να βρείτε διέξοδο και να πανικοβάλλεστε. Η τεχνική επίλυσης προβλημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να οργανωθείτε και να εστιάζετε τις σκέψεις σας στο σχεδιασμό μιας ικανοποιητικής λύσης ακολουθώντας έξι απλά βήματα.

1. Ορίστε με ακρίβεια το πρόβλημα. Προσπαθήστε να διατυπώσετε σύντομα και απλά τι σας απασχολεί. Αποφύγετε να θέσετε περισσότερα από ένα θέματα για επίλυση και μην αναβάλλετε την απόφασή σας.

2. Κάντε μια λίστα με διαφορετικές πιθανές λύσεις. Προσπαθήστε να βρειτε όσες το δυνατό περισσότερες λύσεις μπορείτε και κατόπιν καταγράψτε τις ακόμα κι αν φαίνονται υπερβολικές ή απραγματοποίητες. Ιεραρχείστε τις λύσεις αυτές κατά σειρά σπουδαιότητας ή σύμφωνα με το πόσο άνετα μπορείτε να τις εφαρμόσετε, ξεκινώντας από τις ευκολότερες.

3. Επιλέξτε μία λύση. Βρείτε και καταγράψτε τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης, απορρίψτε όσες αδυνατείτε να πραγματοποιήσετε την παρούσα χρονική στιγμή και επιλέξτε την καλύτερη δυνατή λύση σύμφωνα με τη δική σας γνώμη.

4. Σχεδιάστε τη λύση. Αφού έχετε επιλέξει τη λύση που θεωρείτε την καλύτερη, ξεκινήστε το σχεδιασμό της. Δώστε έμφαση στον τρόπο, τον χρόνο, τον τόπο και τα άτομα που θα συμμετάσχουν. Στο τέλος κάντε μία «πρόβα» στη φαντασία σας, αλλά χωρίς να σκέφτεστε το αποτέλεσμα.

5. Πραγματοποίησε τη λύση. Εφαρμόστε τη λύση που επιλέξατε! Προσπαθείστε να είσαστε καλά προετοιμασμένοι και φροντίστε να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που προκύψει κάτι απρόοπτο.

6. Αξιολογήστε τον εαυτό σας και το αποτέλεσμα. Αν πέτυχατε το στόχο σας επιβραβεύστε τον εαυτό σας! Μάθετε μέσα από τη διαδικασία περισσότερα για τις ικανότητες και τις ανάγκες σας και κατανοήστε πώς πετύχατε το σκοπό σας. Αν δεν πέτυχατε αποφύγετε την αυστηρή κριτική, αλλά δείτε τι πήγε λάθος και μάθετε από την εμπειρία σας. Ίσως επιλέξατε έναν πολύ δύσκολο στόχο ή κρίνατε λάθος κάποιες συνθήκες. Δεν αποτύχατε, αφού μπορείτε να επιστρέψετε στη λίστα με τις υπόλοιπες λύσεις (βήμα 2) και να διαλέξετε ξεκινώντας ξανά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.

Αν ασχοληθείτε με τα προβλήματα που σας απασχολούν έγκαιρα θα κερδίσετε χρόνο. Μην αναβάλλετε τη λήψη αποφάσεων εκτός αν έτσι δημιουργήσετε καλύτερες προϋποθέσεις ή σας δώσει χρόνο να προετοιμαστείτε προσεκτικότερα. Εφαρμόστε τη μέθοδο αυτή και σε λιγότερο σημαντικά προβλήματα, αφού η εξάσκηση θα σας βοηθήσει και σε δυσκολότερες καταστάσεις αργότερα.