Κάντε μια νέα αρχή μετά την απόλυση
Κατηγορία Άρθρου
Η απόλυση αποτελεί ένα τραυματικό γεγονός με πολλές κοινωνικές και συναισθηματικές προεκτάσεις. Μπορεί όμως να αποτελέσει και την αφορμή για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Μάθετε πώς θα μετατρέψετε το άγχος και το φόβο σε κίνητρο για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.
10 βήματα μετά την απόλυση
1.Εκφράστε τα συναισθήματά σας. Η απόλυση αποτελεί ένα έντονα στρεσογόνο γεγονός στη ζωή σας. Εκφράστε τη θλίψη και το φόβο σας και μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες σας. Η συναισθηματική ηρεμία και η ψυχραιμία στις κινήσεις που θα κάνετε αποτελεί πλεονέκτημα.
2.Συνεχίστε την καθημερινότητά σας. Μείνετε δραστήριοι, ξυπνάτε πρωί, ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει και κυρίως, μην απομονώνεστε.
3.Νιώστε χρήσιμοι. Μετά την απόλυση είναι λογικό να πληγεί η αυτοεκτίμησή σας. Επιλέξτε έναν φορέα, όπου θα προσφέρετε εθελοντικά, προκειμένου να νιώσετε δημιουργικοί και παραγωγικοί.
4.Αναζητήστε τη στήριξη στους δικούς σας ανθρώπους. Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής σας μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη και φροντίδα. Ακόμα περισσότερο όμως την πίστη στον εαυτό σας που κλονίστηκε με την απόλυση.
5.Αναμορφώστε το βιογραφικό σας. Εμπλουτίστε το, εκσυγχρονίστε το και δώστε μεγάλη βαρύτητα στις συστατικές επιστολές που το συνοδεύουν. Είναι η πρώτη εικόνα της επαγγελματικής σας ταυτότητας.
6.Επιμορφωθείτε. Παρακολουθήστε επιμορφωτικά σεμινάρια, εξειδικευτείτε σε τομείς που έχουν ζήτηση και αναπτύξτε τις εργασιακές δεξιότητες που δεν έχετε. Αποτελεί μία επένδυση χρημάτων και χρόνου που θα φέρει αποτέλεσμα.
7.Στοχεύστε ψηλά. Στείλτε το βιογραφικό σας εκεί που επιθυμείτε να εργαστείτε, ακόμα κι αν δεν προσφέρονται θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσετε μετά από μερικές ημέρες τον αποστολέα του CV σας αν το έλαβε με ένα τηλεφώνημα. Επίσης, όσο περιμένετε τη θέση εργασίας που σας υποσχέθηκε κάποιος γνωστός σας εσείς συνεχίστε να στέλνετε βιογραφικά. Μην αφήνετε το χρόνο ανεκμετάλλευτο.
8.Αξιοποιήστε τον κύκλο σας. Ενημερώστε τον επαγγελματικό και προσωπικό σας κύκλο για την αναζήτηση εργασίας. Χρησιμοποιήστε έξυπνα και δραστήρια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το internet, προκειμένου να έχετε άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε ανθρώπους που μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε εργασία.
9.Γίνετε ευέλικτοι. Αν το επάγγελμα που ασκείτε έχει κορεστεί ή βρίσκεται σε πτώση θα ήταν καλό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε ακόμα και επαγγελματικό προσανατολισμό. Εξειδικευμένες γνώσεις ή ακόμα και κάποιο πτυχίο που έχετε, αλλά δεν το έχετε αξιοποιήσει, μπορεί να σας ανοίξουν νέους εργασιακούς ορίζοντες. Εστιάστε σε κάποιο πάθος σας, φτιάξτε ένα blog, διαφημίστε τη δουλειά και τις ικανότητές σας μέσω αυτού.
10.Παραμείνετε αισιόδοξοι. Διατηρήστε την ελπίδα και προσπαθήστε να είστε θετικοί. Ο χειρότερος κίνδυνος είναι η παραίτηση. Το χαμόγελο και η αισιοδοξία αποτελούν πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας.