Χωρισμένοι με παιδιά: η ζωή συνεχίζεται

Χωρισμένοι με παιδιά: η ζωή συνεχίζεται

Κατηγορία Άρθρου

Οικογένεια και παιδί
Σχέσεις
Divider

 

Είστε χωρισμένοι με παιδιά και θέλετε να βγείτε ραντεβού; Ξαφνικά θα βρείτε μπροστά σας δεκάδες προβλήματα: τον οικογενειακό και κοινωνικό σας περίγυρο, την έλλειψη χρόνου, τα κοινωνικά στερεότυπα, την καχυποψία από εσάς και τους άλλους, την έλλειψη χρόνου κ.ά. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, η ζωή συνεχίζεται και μετά από ένα διαζύγιο, ενώ οι ευκαιρίες για έρωτα και συντροφικότητα δεν έχουν τελειώσει.

Γιατί είναι δύσκολη μια νέα γνωριμία;

Όσοι έχετε χωρίσει από έναν γάμο και έχετε παιδιά αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο μοιάζει να κάνετε μια νέα ερωτική γνωριμία ή να αναζητήσετε έναν σύντροφο. Είτε ζείτε σε μία μικρή επαρχιακή πόλη, όπου λόγω συνθηκών και κουλτούρας πολλές φορές είναι ακόμα δυσκολότερο, είτε σε μία από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, θέλει τόλμη για να ξεκινήσεις από την αρχή. Τι το κάνει δυσκολότερο;

  1. Τα παιδιά σας. Δεν θα είναι εύκολη η αποδοχή μιας νέας γνωριμίας από τα παιδιά. Όσο καλή σχέση κι αν έχετε το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικά προς το νέο σας σύντροφο και επιθετικά προς εσάς. Εξηγήστε τους ξανά και ξανά την ανάγκη σας και διαχωρίστε τους ρόλους. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι και για τα παιδιά να αποδεχτούν ένα νέο πρόσωπο στη ζωή σας.
  2. Ο/Η «πρώην» σύζυγος. Δημιουργώντας μια νέα σχέση είναι δεδομένο ότι ο/η πρώην σύζυγος θα είναι ακόμα στη ζωή σας. Θα χρειάζεται να συνεννοήστε για τα παιδιά, θα έρχεται ή θα πηγαίνετε να τα παίρνετε για κάποιες ημέρες, με αποτέλεσμα να μη νιώθετε απεγκλωβισμένοι από αυτόν τον γάμο, ενώ και η νέα γνωριμία που θα κάνετε θα έρχεται σε δύσκολη θέση. Προσπαθήστε να οργανωθείτε για τα πρακτικά, κυρίως όμως δουλέψτε με τον βαθύτερο φόβο που ίσως έχετε: αποφύγετε τις συγκρίσεις και τις γενικεύσεις. Δεν είναι όλοι και όλες όπως ο/η πρώην σας.
  3. Ο καινούργιος σύντροφος. Τα κοινωνικά στερεότυπα για μία χωρισμένη γυναίκα ή έναν χωρισμένο άντρα ίσως φοβίζουν τους ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται πραγματικά για εσάς. Ακόμα κι αν υπάρχει έντονη έλξη και έρωτας, μπορεί οι αντικειμενικές δυσκολίες ή η κριτική από τον περίγυρο να αποτρέψουν ανθρώπους να σας πλησιάσουν. Μεγάλο φόβο θα προκαλέσει στο νέο σας σύντροφο η συναναστροφή με τα παιδιά σας. Δεν θα ξέρουν πώς να τα χειριστούν και ποια στάση θα πρέπει να κρατήσουν προς αυτά. Βοηθήστε τους να καταλάβουν και δώστε χρόνο.
  4. Η προσωπική σας ανασφάλεια. Ένα διαζύγιο και εδικά οι καυγάδες που οδήγησαν σε έναν χωρισμό, ένταση και προδοσία θα σας έχει πληγώσει. Θα είστε καχύποπτοι και συγκρατημένοι να κάνετε νέες γνωριμίες, με τη σκέψη πως μπορεί να ζήσετε τα ίδια. Αυτό μπορεί να σας αποτρέψει από τη δημιουργία μίας νέας σχέσης και να σας δημιουργήσει μία αίσθηση απογοήτευσης για τον έρωτα. Σε συνδυασμό με το φόβο της απόρριψης μπορεί να σας κάνει απόμακρους και απρόσιτους στο φλερτ. Σκεφτείτε όμως: αν τελικά όλα τα αρνητικά σενάρια που έχετε φτιάξει δεν πραγματοποιηθούν; Αν αξίζει μια νέα προσπάθεια; Δυναμώστε και αφεθείτε!

10 συμβουλές για επιτυχημένο restart στην ερωτική σας ζωή

  1. Ξεχάστε το παρελθόν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προχωρήσει και δεν θα κάνετε μία σχέση από αντίδραση αλλά ανάγκη για συντροφικότητα. Αν δεν έχει τελειώσει ο γάμος μέσα σας δεν θα δώσετε πραγματική νέα ευκαιρία και θα απογοητευτείτε περισσότερο.
  2. Αντισταθείτε στα αρνητικά συναισθήματα και τολμήστε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Δύσκολα θα βρείτε μια πολύ καλή σχέση την πρώτη φορά, αλλά αν συνεχίσετε να επικοινωνείτε ουσιαστικά και να προβάλετε τις ανάγκες σας θα πετύχετε μια σχέση ουσιαστική και δυνατή.
  3. Μη βιαστείτε. Πάρτε τον χρόνο σας, κι όταν νιώσετε έτοιμοι αποφασίστε να γνωρίσετε τον άλλον. Μια νέα σχέση θα χρειαστεί ωριμότητα.
  4. Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας. Γυμναστείτε, περιποιηθείτε την εμφάνισή σας, νιώστε όμορφοι. Θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας και θα σας κινητοποιήσει σε μία νέα αρχή. Η ζωή δεν τελειώνει με ένα διαζύγιο.
  5. Αποκτήστε στόχους. Δεν είστε μόνο γονείς, αλλά μην έχετε και μοναδικό σκοπό της ζωής σας να κάνετε μια σχέση. Αποκτήστε νέα ενδιαφέροντα και απολαύστε όμορφες στιγμές στην καθημερινότητά σας.
  6. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας. Έτσι θα αμβλύνετε τις ενοχές σας και θα έχετε λιγότερες συγκρούσεις μαζί τους.
  7. Αναλάβετε την ευθύνη μιας νέας σχέσης. Δεν θα είναι όπως στην εφηβεία, αλλά μπορεί μια νέα γνωριμία να οδηγήσει σε μία ουσιαστική σχέση.
  8. Να είστε αισιόδοξοι. Μην απογοητεύεστε μετά από ένα αποτυχημένο ραντεβού. Προσπαθήστε να βρείτε αυτό που θέλετε κι όχι να τελματώσετε ξανά σε μια σχέση που θα περιμένετε να αλλάξει ο άλλος.
  9. Βρείτε τα με τον εαυτό σας. Να είστε ειλικρινείς με εσάς και να προβάλετε τον πραγματικό σας εαυτό. Μόνο τότε θα βρείτε κάποιον που θα σας εκτιμήσει πραγματικά.
  10. Ρισκάρετε και ζήστε τη νέα σχέση με ενθουσιασμό, ρομαντισμό και πάθος. Εκφράστε τις επιθυμίες σας ανοιχτά με σύνεση και υπευθυνότητα. Κρατήστε τις σωστές ισορροπίες και να βάλετε όρια με βάση το διπλό ρόλο που θα έχετε: γονέας και σύντροφος.