Πώς να σταματήσετε να μισείτε το σώμα σας

Πώς να σταματήσετε να μισείτε το σώμα σας

Κατηγορία Άρθρου

Προσωπική Ανάπτυξη
Divider

 

Κοιτάζεστε στον καθρέφτη και νιώθετε άσχημα με το σώμα σας; Το θεωρείτε «υπεύθυνο» για τις ερωτικές ή και τις επαγγελματικές αποτυχίες; Εύχεστε να μπορούσατε να είστε πιο αδύνατοι ή πιο νέοι; Ήρθε ο καιρός να σταματήσετε να μισείτε το σώμα σας και να αναρρώσετε από την χρόνια δυσαρέσκεια που αισθάνεστε για αυτό.

Εννιά βήματα για να νιώσετε καλύτερα με το σώμα σας

1. Βρείτε ποιος «μισεί» πραγματικά το σώμα σας. Ανακαλύψτε αν η δυσαρέσκεια που νιώθετε για το σώμα σας προέρχεται από εσάς τους ίδιους ή από την κακή αντιμετώπιση των άλλων. Ένας αποδοκιμαστικός γονιός, ένας επικριτικός σύντροφος ή βιώματα bullying στο σχολείο μπορεί να έχουν δημιουργήσει αυτό το συναίσθημα. Αν ισχύει αυτό μπείτε στη διαδικασία να αντιμετωπίστε τον άνθρωπο που σας δημιουργεί το πρόβλημα ή το βίωμα που το προκάλεσε, προτού προχωρήσετε να διαχειριστείτε τη δική σας αυτοεικόνα.

2. Αποφύγετε τις ετικέτες. Τα μέσα ψυχαγωγίας και τα μέσα ενημέρωσης καθώς και το σύγχρονο life style προβάλουν μια ουτοπική και στιλιζαρισμένη εικόνα ομορφιάς που μπορεί να σας προκαλεί πίεση, θλίψη και θυμό προς το σώμα σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις συγκρίσεις με τις ιλλουστρασιόν «ιδανικές» εικόνες και να επιστρέψετε στην πραγματικότητα, με ανθρώπους απλούς και καθημερινούς.

3. Το σώμα σας δεν είναι μόνο το σχήμα του. Ανακαλύψτε τι μπορείτε να κάνετε με το σώμα σας και όχι μόνο πώς φαίνεται στον καθρέφτη ή στους άλλους. Ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα, χορέψτε κάτι που σας ταιριάζει, γυμναστείτε για να αισθανθείτε καλά και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση επειδή τα καταφέρνετε, όχι για να αδυνατίσετε, πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά, ενώ οι άλλοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητο κά. Βρείτε τι μπορεί να κάνει το σώμα σας για να νιώσετε περήφανοι για σας και γι’ αυτό.

4. Βρείτε τι κάνετε καλά. Αφού βρείτε σε ποια δραστηριότητα είστε πετυχημένοι εξασκηθείτε και γίνετε ακόμα καλύτεροι. Ανεβάστε τον πήχη και αναδείξτε τις δεξιότητές σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσετε να εμπιστεύεστε το σώμα σας για όσα μπορεί να κάνει, παρά να του επιτίθεστε για όλα εκείνα που υστερεί.

5. Φροντίστε την εμφάνισή σας. Μην επιλέγετε ρούχα για να κρυφτείτε. Τολμήστε να διαλέξετε ρούχα που θα σας κάνουν να αισθανθείτε όμορφα και άνετα. Μη διστάσετε να εμπιστευτείτε και έναν επαγγελματία στυλίστα που θα αναδείξει τα θετικά στοιχεία της εμφάνισής σας και θα σας «διδάξει» να επιλέγετε τα σωστά ρούχα για το δικό σας σωματότυπο, διαμορφώνοντας το δικό σας στυλ.

6. Μην θέλετε όσα οι άλλοι έχουν. Είναι εύκολο να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, τονίζοντας τις αδυναμίες σας. Αυτό θα σας απογοητεύσει και θα ενισχύσει τη δυσαρέσκεια για το σώμα σας. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι όλοι όσοι έχουν ένα ωραίο σώμα είναι ευτυχισμένοι ή δεν είναι μόνοι ή δεν επιθυμούν κι αυτοί όσα εσείς μπορεί να έχετε; Σκεφτείτε, λοιπόν, τα δυνατά σας σημεία, εκτιμήστε τα και ενισχύστε τα. Και να θυμάστε πως δεν είστε μόνο το σώμα σας.

7. Φροντίστε το σώμα σας. Το μισείτε και θέλετε να το αλλάξετε. Και τι κάνετε γι’αυτό; Όσο το παραμελείτε, τόσο θα οδηγείστε σε κακή φυσική κατάσταση και θα πληγώνετε τη δική σας αυτοεκτίμηση. Θα πρέπει να του παράσχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Μάθετε να κάνετε υγιεινή διατροφή, να γυμνάζεστε και να κοιμάστε σωστά, προκειμένου να αποκτήσετε ξανά καλή φυσική κατάσταση και καλή διάθεση, βελτιώνοντας την αυτοεικόνα σας.

8. Αγαπήστε το σώμα σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι μισώντας το σώμα σας και επικρίνοντας την εμφάνισή σας βοηθάτε προκειμένου να μην εφησυχαστείτε και να συνεχίσετε την προσπάθεια για να αλλάξετε. Στην πραγματικότητα όμως ενισχύετε έναν φαύλο κύκλο δυσαρέσκειας που σας βυθίζει στον θυμό, το άγχος και την πίεση, αφού δεν αποδέχεστε τον εαυτό σας. Μπορείτε να αγαπήσετε το σώμα σας και να δείτε την προσπάθειά σας ως ένα δρόμο προσωπικής βελτίωσης και εξέλιξης. Το καλό μπορεί να φέρει ευκολότερα το καλύτερο.

9. Μην αφήσετε τα αρνητικά συναισθήματα να σας κατευθύνουν. Μην περιμένετε να αλλάξει σύντομα η δυσαρέσκεια για το σώμα σας. Θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσετε να νιώθετε καλά με το πώς φαίνεστε. Και είναι δύσκολο να σταματήσετε τα αρνητικά συναισθήματα. Μπορείτε όμως να τα εμποδίσετε να σας αποτρέψουν από την απόλαυση όλων εκείνων που θέλετε να κάνετε. Απολαύστε τη γυμναστική, τον χορό, μια βόλτα, το σεξ, ένα πάρτι κ.λπ. και να θυμάστε ότι τα συναισθήματα αυτά δε πρέπει να τα αφήνετε να σας καθορίζουν