Σχέσεις - Καθρέφτες

Σχέσεις - Καθρέφτες

Κατηγορία Άρθρου

Σχέσεις
Divider

Γράφει η Μαρία Πατσιλίβα, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας. Άρθρα της θα βρείτε στο Lifonomy

 

«Στη σχέση μου κυριαρχεί η έλλειψη σεβασμού και η υποτίμηση». «Με το σύντροφό μου δεν επικοινωνούμε». «Όλες μου οι σχέσεις καταλήγουν σε αποτυχία».

Συχνά ακούμε ανθρώπους να παραπονιούνται για την ποιότητα των σχέσεών τους και για το σύντροφό τους. Δυσφορούν, απογοητεύονται και είτε παραμένουν στάσιμοι, μέσα στα παράπονα και την ανηδονία, είτε αποχωρούν και στη συνέχεια προχωρούν στην επόμενη σχέση, όπου όμως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα διαπιστώνουν πως τα ίδια προβλήματα επανεμφανίζονται. Πώς γίνεται, ενώ σχετιζόμαστε με διαφορετικούς ανθρώπους, να αναπτύσσουμε παρόμοια προβλήματα; Η απάντηση δεν βρίσκεται σε αυτόν που έχουμε απέναντί μας, ούτε έξω από τη σχέση. Βρίσκεται μέσα μας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται εξαρτάται από τους φροντιστές του. Η ποιότητα και η ποσότητα της φροντίδας θα θέσει τις πρώτες βάσεις του σχετίζεσθαι. Το μωρό, μη έχοντας δομημένη αντίληψη του εαυτού του, δημιουργεί μια πρώτη αυτοεικόνα μέσα από το βλέμμα των οικείων του και την επαρκή ή μη κάλυψη των αναγκών του. Υπάρχει, δηλαδή, μέσα από τους σημαντικούς Άλλους. Μέσα από τον τρόπο που μαθαίνει να σχετίζεται, χτίζει και την ανάλογη αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, αποκτά πεποιθήσεις, ανασφάλειες, φόβους που παγιώνονται μέχρι την ενηλικίωση και εκφράζονται μέσα στη σχέση.

Η σχέση είναι ο ιδανικός τόπος για να ανακαλύψει κανείς τα σκοτεινά του σημεία. Ο Άλλος είναι ο καθρέφτης μας. Αυτά που μας κάνουν να δυσλειτουργούμε και μας στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξή μας. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως οι συμπεριφορές που βλέπουμε στο σύντροφό μας και μας ενοχλούν, τις αναγνωρίζουμε ακριβώς γιατί μας είναι οικείες. Ένα παιδί που δεν το σεβάστηκαν, δεν θα αξιώσει σεβασμό.  Το παιδί που δεν πήρε επαρκή ποσότητα αγάπης, δεν θα νιώσει ποτέ ασφάλεια ως ενήλικος. Και φυσικά, θα τείνει να επαναλαμβάνει τα ίδια μοτίβα σχέσεων, ξύνοντας μια πληγή που του επιβεβαιώνει το αρχικό πρότυπο.

Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε μια επαναληπτικότητα; Όχι, σαφώς και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο λειτουργικές τις σχέσεις μας. Μέσα από συστηματική δουλειά με τον εαυτό, να φέρουμε στην επιφάνεια τις ασυνείδητες αυτές διαδικασίες, να γνωρίσουμε και να αποδεχτούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Γιατί η υγιής σχέση με τον εαυτό μας θα φέρει τις κατάλληλες επιλογές.

 

Photo via AutoStraddle